Odprta Kuhinja

Cimetovi kvadrati: Preprosta izdelava, a z nezgrešljivim okusom praznikov

Odpri galerijo
A+   A-
Piškoti cimetovi kvadratki so delo sestre Bernarde Gostečnik, naslednice Vendeline Ilc, ki je posodobila eno najpomembnejših slovenskih knjig vseh časov: Veliko slovensko kuharico.



Prav vidimo sestro Bernardo, kako se suka po kuhinji samostana v Repnjah in komandira tečajnice med pripravo teh piškotkov. In zakaj jo občudujemo? Pravzaprav čestitamo in pozdravljamo: Velika slovenska kuharica, ki je sestri Bernardi lani prinesla celo nominacijo za Delovo osebnost leta, gre že v prvi ponatis, in to kljub temu, da stane 120 evrov! Ti piškotki so sicer iz Bernardine druge knjige, Slaščice iz pečice.

Sestavine



  • 18 dag moke, 9 dag masla

  • 9 dag sladkorja, 2 jajci (ločimo), žlička cimeta

  • grob kristalni sladkor za posip


Priprava


1. Iz moke, presejane s cimetom, masla, sladkorja in rumenjakov ugnetemo testo. Razvaljamo ga pol centimetra debelo in izrežemo kvadrate.

2. Preložimo jih na namaščen ali s peki papirjem obložen pekač, pomažemo z raztepenim beljakom in potresemo z grobim kristalnim sladkorjem.

3. Cimetove kvadratke pečemo 10–15 minut pri 180 stopinjah.
Namig: Okus lahko malce nabrusimo, če dodamo v testo 2 žlički zmletega ingverja. Pri začimbah pazimo, da so res sveže, drugače piškotki ne bodo ne ostri ne dišeči.

Fotografija: iz knjige Slaščice iz pečice
Datum Objave: 6.12.2019 ob 11:12

Več iz te teme:

piškotiBernarda Gostečnikcimetovi kvadratki

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja