Cimetovi polžki, ki jih zamesimo zvečer, spečemo pa zjutraj

Dišeč in mehak posladek, ki prvič zadiši v jesenskem času in nas navdušuje vse do tople pomladi.

Tako pripravimo cimetove polžke, če se želimo z njimi pocrkljati že zjutraj. Takrat se nam namreč še ne ljubi ubadati s tehtanjem sestavin in gnetenjem testa, kajne? Vzhajano testo pospravimo v hladilnik, zjutraj pa ga le razvaljamo in premažemo z nadevom. Navdušeni boste, kako neverjetno lepo se bo ohlajeno testo razvaljalo.

Da bodo polžki nekaj posebnega, jih za res lepo okroglo obliko spečemo v pekaču za mafine, ponudimo pa jih obrnjene na glavo. Tisto, kar se je peklo na dnu pekača, je namreč najbolj mehko, prepojeno s karameliziranim nadevom in najboljšega okusa.

Cimetovi polžki

Za 12 do 15 kosov.

  • 500 g moke
  • zavojček suhega kvasa
  • ravna žlička soli
  • 50 g sladkorja
  • 250 ml mlačnega mleka
  • 2 razžvrkljani jajci sobne temperature
  • 40 g raztopljenega masla

Nadev

  • 150 g masla sobne temperature
  • 100 g sladkorja moscobado
  • 2 žlički cimeta
  • žlička mletega kardamoma
  • 1 žlička temnega kakava

Preliv

  • 2 žlici kondenziranega mleka
  • 2 žlici kisle smetane
  • sok pomaranče ali drugega agruma

Priprava zvečer

1. Moko stresemo v posodo kuhinjskega robota. Dodamo kvas, sol in sladkor ter dobro pomešamo. Prilijemo mleko, jajca in maslo ter gnetemo približno 10 minut na nižji hitrosti (najprej nekaj minut na 2 od 10, nato na 3 od 10), da postane testo prožno, svetleče in gladko ter se ne oprijemlje posode.

3. Delovno površino namažemo s kapljico olja in nanjo preložimo testo. To oblikujemo v kroglo in vrnemo v posodo, ki smo jo očistili in rahlo premazali z oljem. Pokrijemo s plastično ali povoskano folijo in počakamo, da dvojno naraste.

4. Ko je testo vzhajano, posodo prestavimo v hladilnik.

Priprava zjutraj ali dopoldne

1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Pekač za mafine namažemo z maslom.

2. Testo vzamemo iz hladilnika in ga predenemo na delovno površino. Razvaljamo ga na pravokotnik, ki ima debelino približno 3 milimetre. Pustimo ga, da se segreje in med tem pripravimo nadev.

3. Maslo stepemo z vsemi naštetimi sestavinami, da postane lepo mazavo.

4. Nadev razmažemo po celotni površini testa. Tega čim bolj tesno zvijemo v štrukelj, ki ga narežemo na za dva prsta debele polžke. Te zložimo v pekač za mafine in počakamo, da še enkrat vzhajajo. Zapolniti morajo vdolbine pekača. Z drugimi besedami – občutno se morajo porediti.

5. Pekač prestavimo v pečico in pečemo približno 25 minut.

6. Za preliv preprosto zmešamo vse sestavine. Kar na roke.

7. Ponudimo še tople polžke, ki jih tik pred postrežbo prelijemo z osvežilnim oblivom.

Priporočamo še: Bučni kolač s koščki čokolade
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed