Čokoladna prepletenka iz pekača za strastne čokoholike
A+ A-
Le redko se na velikonočni mizi v ospredju znajde čokolada – še najpogosteje se potuhnjeno skriva v čokoladnih jajčkih. Letos pa se je odločila na velikonočno sceno prodreti z bogato, atraktivno in sočno prepletenko, znano tudi pod imenom babka.
Sestavine
Testo
- 400 g moke, 30 g grenkega kakava
- 100 g sladkorja, 3 rumenjaki, 2 dl mleka
- vrečka suhega kvasa, 70 g masla, ščep soli
Nadev
- 150 g temne čokolade
- 50 g grenkega kakava
- 100 g masla, 50 g sladkorja v prahu
Poprh
- 50 g bele čokolade
Priprava
1. Moko in kakav zmešamo ter dodamo sladkor, rumenjake, sol in kvas.
2. Zalijemo s toplim mlekom in zmešamo. Na koncu dodamo še maslo, nato pa vse skupaj zgnetemo v prožno in voljno testo. Vzhaja naj eno uro na sobni temperaturi.
3. Nadev: čokolado, maslo, sladkor v prahu in grenek kakav zmešamo in raztopimo nad nizkim ognjem. Pustimo, da se čokoladna zmešnjava malce ohladi – ne sme biti prevroča in pretekoča, temveč lepo mazava.
4. Prepletanje in peka: testo razvaljamo v pravokotnik debeline 0,5 cm. Celega namažemo s čokoladnim nadevom, pri čemer pustimo 2 cm od robov prazno.
5. Testo zvijemo v dolgo rulado, kot za potico.
6. Pograbimo nož in zvitek po dolgem razpolovimo. Obe polovici prepletemo okoli skupne osi in dobljeni čokoladni zaplet prenesemo v pekač, ki ga prej premažemo z maslom in potresemo s kakavom.
7. Prepletenko pokrijemo s krpo in pustimo, da 30 minut v miru vzhaja.
8. Nato jo premažemo z mlekom in za 30 minut prepustimo pečici, segreti na 180 stopinj.
9. Preden jo postrežemo, čokoladno zapletenko poškropimo s stopljeno belo čokolado.
Fotografija: Midva kuhava
Poizkusite še: Kako do neverjetnih odtenkov pastelno modrih pirhov
Datum Objave: 20.4.2019 ob 06:04