Črna polenta: božanska spremljava morskih dobrot

Polenta je stara spremljevalka morskih dobrot in je trdno zasidrana tudi v kulinariki našega primorja.

Tale izvedba je kremna po teksturi in nežna po okusu, zaradi črne barve pa krade pozornost drugim jedem, ki se znajdejo na mizi ob njej. V sipino črnino odeta črna polenta je kot nalašč za ob bok omakam in ragujem iz rib, rakcev in vsega živega, kar je najti v morskem sadovnjaku.

Črna polenta se odlično poda k morskim sadežem.
Zraven pripravite: Kozice v kremni omaki za prste oblizniti

Črna polenta

  • 250 g koruznega zdroba
  • 1250 ml vode
  • žlička soli
  • paketek sipinega črnila
  • žlica masla
  • 2 žlici parmezana

Priprava

1. Vodo nalijemo v pisker in vanjo stresemo žličko soli.

2. Pristavimo jo na ogenj in počakamo, da zavre, nakar vanjo stresemo zdrob.

3. Ogenj zmanjšamo in polento kuhamo po navodilih z embalaže, nekje 30–40 minut.

4. Približno 5 minut pred koncem vanjo vmešamo sipino črnilo, maslo in nariban sir grana padano.

5. Polento postrežemo še vročo.

Opomba: Navedeno razmerje med koruznim zdrobom in vodo (1:5) ustreza kremni polenti. Če želimo bolj gosto in čvrsto polento, zmanjšamo količino vode.
Priporočamo še: Zgodba o džungli
Midva Kuhava
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed