Kozice v kremni omaki za prste oblizniti

Da kozice ne švigajo le pod morsko gladino, temveč se odlično znajdejo tudi v smetanovi omaki, dokazuje tale preprosti recept.

Z le malo truda lahko ustvarimo imenitno jed. Glavnino okusa seveda tvorijo slastne kozice, ki se skupaj s čilijem ne pustijo premagati sicer bogatemu trojčku smetane, masla in sira grana padano. Tako pripravljene se najbolje počutijo v družbi polente, njokov ali testenin.

Razlika med kozicami in škampi

Med kozicami ali gamberi ter škampi je kar precej razlik. Škampi imajo trši oklep in klešče, kozice pa ščiti tanjša lupina in nimajo klešč. Meso škampov je zelo sladko, kozice pa imajo izrazitejši okus po morju. Škampi so imenitna poslastica, o čemer priča tudi njihova cena. Njihovo uživanje je dogodek, saj jih najpogosteje pripravimo cele in jih je treba lupiti. Kozice so cenejše, njihove repke pa bolj pogosto olupimo pred pripravo.

Kozice v kremni omaki s čilijem

Pikantno morsko meketanje.

  • 400 g svežih repkov kozic (midva sva uporabila tigraste kozice)
  • 2 šalotki
  • 2 stroka česna
  • 200 ml sladke smetane
  • 50 g masla
  • 100 ml belega suhega vina (npr. malvazija)
  • 50 g sušenih paradižnikov
  • 50 g fino naribanega sira grana padano
  • žlička mlete rdeče paprike
  • 2 ščepca čilijevih kosmičev (ali več)
  • šopek svežega peteršilja, sol, poper

Priprava

1. Repke kozic očistimo: odstranimo celotno lupino, razen zadnjega členka, da obdržimo rep. To najlažje storimo tako, da lupino razpremo pri nožicah.

2. Z ostrim nožem narahlo prerežemo vzdolž celega hrbta in ven povlečemo črevo. Postopek ponavljamo, dokler ne pripravimo vseh kozic.

3. Posolimo in popopramo.

4. Stroke česna in šalotko na drobno nasekljamo.

5. Sušeni paradižnik narežemo na tanke trakove.

6. Sir grana padano na fino naribamo.

7. Maslo narežemo na tri enako velike kocke.

8. Peteršilj splaknemo, osušimo in na grobo nasekljamo.

9. Ponev pristavimo na srednji do visok ogenj in v njej razpustimo dve kocki masla.

10. Kozice popečemo v dveh rundah, da v ponvi ni prevelike gneče.

11. Pečemo jih dobro minuto na vsaki strani, da se zlato rjavo zapečejo, nato jih prestavimo na krožnik, kjer naj pridno počakajo.

12. V ponev vržemo še tretjo kocko masla in na njem popražimo šalotko, da postekleni. Dodamo česen in trakove sušenega paradižnika, žličko rdeče paprike, 2 ščepca (ali več) čilijevih kosmičev ter ščepec soli in popra.

13. Vse skupaj ob mešanju pražimo kako minuto.

14. V ponev prilijemo 1 dl vina in počakamo, da se ga približno polovica pokuha. Dodamo smetano in mešamo, da se omaka malce zgosti.

15. Ogenj zmanjšamo, v omako pa stresemo nariban sir grana padano.

16. Pomešamo in pokusimo ter po potrebi solimo in popramo.

17. V omako položimo kozice, počakamo minutko, nato ponev odstavimo.

18. Kozice v omaki postrežemo še vroče, potresene z grobo nasekljanim peteršiljem.

Priporočamo še: Vložene bučke v oljčnem olju po sicilijansko
Midva Kuhava
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed