Odprta Kuhinja

Čudežna čokoladna pena, za katero ne boste potrebovali jajc ali smetane

Odpri galerijo
A+   A-
Lahko bi ji rekli sladica na tri: prav toliko je namreč potrebnih sestavin in korakov, da si privoščimo to čokoladno dobroto iz kozarčka.Čokoholiki smo od nekdaj iskali načine, kako to ploščico pregrehe pretvoriti v nekaj, da nam bo v še večji užitek. Nekoč je tako nastal čokoladni mousse, ki v svoji penasti teksturi še lažje prenaša čokoladno aromatiko do brbončic. A priprave se pogosto prestrašimo, saj klasične recepture vsebujejo surova jajca in zahtevajo nekaj spretnosti. Priljubljeno je tako postalo, da si kultno sladico naredimo kar s stepeno smetano. Mnogi pa se tako smetani kot jajcem raje izognejo, zato tukaj nastopi čudežna sestavina. Saj poznate akvafabo, kajne?

Akvafaba


Vegani in alergični na jajca še kako veste, da je tekočina, v kateri so bile skuhane stročnice, zares nekaj neverjetnega. To je akvafaba, s priročnimi sposobnostmi, da jo lahko stepemo v sneg, na las podoben beljakom. Ravno zato je odličen nadomestek, s katerim nastane veganska pavlova, biskvit, poljubčki, makroni, mafini … A nekaj vam smrdi, kajne? Najprej ste pomislili na vodo kuhanega fižola, ki je temna, sluzasta in ima veliko okusa po fižolu. Se strinjamo, da to ne bi bila najbolj primerna izbira, zato se pri sladicah najpogosteje uporablja vodo čičerke, saj je ta najbolj nevtralna. Brez skrbi, te stročnice se ne okusi niti za odtenek!

Stepamo jo tako kot beljake, le da to traja nekoliko dlje. Ne obupajte, potrpežljivo počakajte, da se brozga spremeni v belo peno. Trajalo bo vsaj 10 minut. Najbolj priročno bo, da uporabite kar tisto akvafabo iz konzerve, še bolje iz kozarca, saj ta ne bo vsebovala kovin. Kupljena zagotavlja uspeh, kajti pri domači se pogosto zgodi, da je premalo koncentrirana in preslana. Še količinski namig: 2 žlici akvafabe ustrezata enemu beljaku.

Opozorilo pri uporabi čokolade: izberite zares dobro, takšno, ki jo obožujete. To je namreč edini okus, ki ga bo čičerkin oblak v še boljši in bolj zračni obliki prenesel do brbončic. Vegani boste posegli po veganskih različicah, mi pa smo v recept vključili tudi mlečno.

Čudežna čokoladna pena


Za 4 kozarčke.

  • 100 g kakovostne temne čokolade

  • 100 g kakovostne mlečne čokolade

  • 120 ml čičerkine tekočine

  • 50 g sladkorja


Priprava


1. Čokolado nalomimo na manjše kose in jo raztopimo nad vodno kopeljo. Nato jo odstavimo in ohladimo (ostati mora tekoča).

2. Akvafabo prelijemo v posodo kuhinjskega robota, dodamo sladkor in stepamo do trdih vrhov. To bo trajalo vsaj 10 minut.

3. Snegu čičerkine tekočine nežno primešamo stopljeno čokolado. Prelijemo v kozarčke in prestavimo v hladilinik za vsaj eno uro, da se pena ohladi in učvrsti.

Priporočamo še: Zakaj je čokolada tako zdrava in kaj vaš najljubši okus sporoča o vas


Naslovna fotografija: loooby/Getty Images
Datum Objave: 22.5.2021 ob 07:05

Več iz te teme:

čokoladačičerkačokoladna penaakvafaba

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.