Čudežna torta: v eni potezi do treh plasti (VIDEO)

Poglejte si odrezan košček na fotografiji: vidite mehko podlago, kremasto sredino in biskvitni zaključek. Kompleksno, s tem je kar nekaj dela, boste rekli. A brez skrbi, samo eno maso boste zlili v pekač.

Vse veščine, ki jih potrebujete za pripravo te torte, pravzaprav že imate. Osnova je klasični postopek za pripravo biskvita, kar pomeni, da bomo stepli beljake in jih vmešali v penaste rumenjake z moko. A v čem je trik, da se iz že poznanega postopka zgodi premik in dosežemo popolnoma drugačen, nadvse fascinanten rezultat? V testo vnesemo več tekočine kot običajno – kar pol litra mleka boste potrebovali za maso, ki bo na koncu veliko bolj podobna tisti za palačinke. Vsa čarovnija se nato zgodi v pečici, ki jo vključimo na 160 stopinj, torej manj, kot smo vajeni, pečemo pa prav tako dlje kot običajno.

Zelo pomembno je, da te količine ne zlijete po velikem pekaču, saj se zaradi večje površine in zato manjše višine ne bodo mogle tvoriti plasti. Beljakov vam ni treba popolnoma vmešati v testo, bolje, da se še vidijo bele zaplate, ki so kot nekakšne snežne kepice v jajčni kremi. Naj vas ne zamika, da bi pečenost preverjali z zobotrebcem – če boste izvlekli suhega, ste namreč že prepozni. Da se plasti in okusi pravilno razvijejo, pa mora ta tortica počivati v hladilniku.

 

In še nekaj: ko jo spečete, peki papir kar hitro odlepite, sicer se bosta sprijela.

Čudežna torta

  • 4 jajca
  • 140 g sladkorja v prahu z vaniljo
  • 125 g masla
  • 115 g moke
  • 500 ml mleka sobne temperature
  • 250 g malin za serviranje
  • sladkor v prahu za serviranje

Priprava

1. Pečico vključimo na 160 stopinj, pripravimo okrogel pekač premera 21–23 cm in ga obložimo s peki papirjem.

2. Jajca ločimo in beljake stepemo v sneg.

3. Rumenjakom dodamo sladkor in stepamo toliko časa, da zmes naraste in precej posvetli, nato dodamo maslo in moko ter premešamo.

4. Počasi in med mešanjem dolivamo mleko toliko časa, da porabimo vse.

5. Nazadnje z občutkom ročno vmešamo beljakov sneg.

6. Testo vlijemo v pekač in damo v segreto pečico ter pečemo 70 minut. Po 30 minutah preverimo barvo in po potrebi prekrijemo s peki papirjem.

7. Maline potresemo s sladkorjem in na hitro segrejemo, da se sladkor stopi, nato denemo na stran.

8. Pečen kolač najprej malo ohladimo v pekaču, nato ga obrnemo na mrežo in za nekaj časa postavimo v hladilnik.

9. Preden ga ponudimo, ga potresemo s sladkorjem in obložimo z malinami.

Priporočamo še: Poletni vegi čufti v paradižnikovi omaki z baziliko

Fotografije in video: Sonja Ravbar

Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana