Odprta Kuhinja

Poletni vegi čufti v paradižnikovi omaki z baziliko

Odpri galerijo
A+   A-
Okusni čufti iz zelenjave, ki jo imamo skoraj vedno pri roki.



Da ne bomo samo o tujih: pravkar med ljudi prihaja tudi kuharska knjiga, posvečena rastlinski prehrani, ki pa je v celoti zakoreninjena doma. Barbara Radojlovič je s hrano rastlinskega izbora nahranila verjetno največ Slovencev. Ustanoviteljica uspešne blagovne znamke Barbarella trenutno vodi dva lokala. Del odgovora, zakaj je uspešna, je zelo verjetno v tem, da se zaveda moči navade in zakoreninjenosti domačega – in se zato ukvarja s predelavami tudi takih receptov, kot je naša kultna kremna rezina. Slano & sladko je njena druga kuharska knjiga, mi pa smo si iz tega zares lepega knjižnega dela zaželeli večno uspešnico. Čufti vedno zmagajo!

Vegi čufti


Za 3–4 osebe oziroma 25 srednje velikih kroglic.

Kroglice

  • velika čebula, drobno nasekljana (85 g)

  • 2 oranžna korenčka (140 g)

  • rumen korenček (50 g)

  • krhelj gomoljne zelene (90 g)

  • 1/2 pora (50 g)

  • 1/2 rdeče paprike (50 g)

  • 3 vejice peteršilja (10 g)

  • 2 srednje velika kuhana krompirja (120 g)

  • 3 jušne žlice kvasa v kosmičih

  • 2 jušni žlici sojine omake

  • 1/2 naravnega tofuja (100 g)

  • 2,5 čajne žličke soli, ščep popra

  • skodelica ovsene moke, zmlete iz kosmičev (130 g)


Omaka

  • žlica oljčnega olja

  • pločevinka pelatov (s koščki)

  • 2 stroka česna, nasekljanega na drobno

  • 10 listkov bazilike

  • žlička agavovega sirupa

  • sol in poper

  • žlica ovsene moke


Priprava


1. V ponev damo oljčno olje in pelate ter na manjšem ognju malo pokuhamo, nato dodamo nasekljan česen in pokuhamo, da lepo zadiši. Primešamo lističe bazilike, agavov sirup, sol in poper ter ovseno moko, da se nekoliko zgosti.

2. Pripravimo kroglice: v multipraktiku na drobno zmeljemo korenček, zeleno, por, papriko, peteršilj in krompir.

3. Nato na oljčnem olju prepražimo čebulo, dodamo vse nasekljane sestavine in pražimo 15 minut. Vmes dodamo začimbe in maso začinimo, da bo precej slana. Nato pretlačimo tofu in ga dodamo v maso.

4. Ovsene kosmiče zmeljemo v moko in dodamo v maso, toliko, da se sprime. Nato oblikujemo kroglice.

5. Popečemo jih na oljčnem olju, da dobijo lepo skorjico.

6. Postrežemo v paradižnikovi omaki z baziliko, z najljubšimi testeninami in zeleno solato.

Priporočamo še: Čisto preprosto kosilo, ki se bo nadvse prileglo v vročih dneh


Fotografija: Kristina Smodila za Slano & Sladko.
Datum Objave: 25.6.2021 ob 07:06

Več iz te teme:

brezmesne jediparadižnikova omakačuftibarbarellaSlano & Sladko

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.