Odprta Kuhinja

Čudežni kruh brez gnetenja, ki me nikoli ne razočara

Close-up image of female hands holding big loaf of white bread. Person in black apron in home kitchen background with wheat bread (Close-up image of female hands holding big loaf of white bread. Person in black apron in home kitchen background with wh
Odpri galerijo
A+   A-
Kruh, ki je pomenil prelomnico v mojih kuhinjskih navadah, se pripravi brez mesenja. Recepte, predvsem v tujih jezikih, najdemo pod imeni kruh brez gnetenja ali čeznočni kruh.Ljudje so pogosto začudeni, kako to, da kot kuharska urednica ne pečem umetniškega kruha z drožmi, ki je, priznam, tudi zame vrh pekarske umetnosti. Prepro­sto nimam živcev, da bi skrbela še za droži. Že tako ali tako imam ves čas pritajeno slabo vest, ker imam občutek, da maltretiram in stradam mlečni kefir, in ga grem včasih v grozi hranit tudi ob dveh ponoči. Ob spoznanju, da sem vse bolj pozabljiva, si res nočem in ne morem nakopati še peke kruha, ki, to pa le priznajmo, zahteva posvečenost, čas in kar precej organizacije. Zato je, beri dalje, kruh brez gnetenja res zakon!

Rešena sem vseh teh komedij in recept je tako smešno preprost, ob tem pa dober, da niti nisem zmožna razumeti, zakaj bi bilo treba komplicirati še kaj bolj.
Priporočamo še: Vse, kar morate vedeti o peki kruha v loncu

Priprava čez noč


Takole gre: zvečer v skledo nasujem tri skodelice moke, dodam za pol čajne žličke suhega kvasa, polno čajno žličko soli, pomešam, nato prilijem skodelico in pol mlačne vode in še enkrat pomešam. Nastane testo, ki mu ne morem reči drugega kot poc. Pokrijem s prtičkom in se brigam za kaj drugega.

Postopek zjutraj


Naslednje jutro – med vikendi še zlasti – testo, ki je medtem kljub pičlemu kvasu hudo naraslo, stresem na delovni pult, ga oblikujem v kroglo in na peki papirju pustim še kake pol ure, da znova narašča. V tem času v pečici močno segrejem litoželezno posodo s pokrovom, nakar vanjo dam testo s papirjem vred, pol ure pečem pokrito, petnajst minut odkrito – in ni se še zgodilo, da tega kruha ne bi poskušali rezati in jesti še tako vročega, da se kadi iz njega. Neustavljiv je.

Se lahko zalomi?


No, pravzaprav, enkrat so bile težave: prav pri polnozrnati moki, povrhu še pirini, se testo neobvladljivo razleze. Take primere pa obravnavam od enega do drugega različno. Včasih si rečem, da bo to pač pogača, drugič obliko poskušam obdržati z modelom, spet kdaj preprosto ob oblikovanju vmesim več moke in se sprijaznim s tršim kruhom. Včasih pa se odločim za kombiniranje s klasično moko, kot je na primer kakšna dobra krušna, ki vse te težave takoj odpravi.

Zakaj je ta recept tako pomemben?


Ker je zares kraljevski občutek, ko med vikendom na mizi zadiši domač sveže pečen kruh s skorjico, ki je neverjetno hrustljava. Drugi razlog pa je ta, da imamo domačo piro, do katere smo bili vsa leta doslej mačehovski: pretvarjali smo se, da jo uporabljamo, pa je v resnici nismo, dokler se niso v zrnju zaredili molji, nakar smo se zlovoljno skregali. Zdaj doma kar naprej brni mlinček za žito in zadovoljno se spogledujemo in boksamo v ramena od navdušenja. En sam recept, pa toliko zadovoljstva. Pa še polno polnozrnatega uživamo.

Recept za kruh brez gnetenja  • 3 skodelice moke

  • pol čajne žličke suhega kvasa

  • polno čajno žličko soli

  • 1, 5 skodelice mlačne vode


Priprava

1. V posodo nasujemo moko, sol in kvas ter pomešamo.

2. Dolijemo vodo in ponovno pomešamo. (Testo mora biti mokro. Ne boste ga vajeni, kajti ni podobno tistemu, ki ga običajno pečete.)

3. Posodo pokrijemo z vlažnim prtičkom in se odpravimo spat. Kruh mora počivati od 12 do 18 ur.

4. Ko se naslednji dan lotimo peke, najprej prižgemo pečico na 230 stopinj. V pečico 30 minut pred peko potisnemo tudi litoželezni lonec.

5. Delovno površino pomokamo in nanjo predenemo mehurčkasto testo. Ne gnetemo, le nežno ga oblikujemo v hlebec, ki ga nato predenemo na peki papir (lažje bo s plastično lopatko za oblikovanje kruha). Tako bomo kruh tudi enostavneje postavili v vroč lonec. Če lonec še ni segret, kruh pokrijemo, da se površina ne posuši.

6. Lonec vzamemo iz pečice, ga odkrijemo, vanj položimo kruh, skupaj s papirjem za peko, in ga ponovno zapremo.

7. Potisnemo ga v pečico za 30 minut. Po tem času ga odkrijemo in pečemo še 10 do 15 minut.

8. Kruh vzamemo iz pečice in ... presenečenje!
Priporočamo še: Kruhki z mocarelo

Fotografija: Getty Images

 

 
Datum Objave: 10.1.2020 ob 08:01

Več iz te teme:

kruhtestokruh brez gnetenja

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.