Čudovita robidova pita s sadeži z vrta

Odpri galerijo
A+ A-
Lahko jo pripravimo vnaprej, da nismo živčni in preveč zaposleni, tik preden pridejo gostje. Pa še robide so zares okus avgusta – letos še toliko bolj, ker drugega domačega skoraj ni.
Sestavine
Testo
- 300 g moke
- 200 g masla
- 80 g sladkorja v prahu
- žlica kisle smetane
- jajce
- po ščep soli in pecilnega praška
- lupinica 1 pomaranče (suha ali sveža)
Nadev
- 400 g svežih robid
- 110 g mandljevih lističev
- 40 g navadnih krušnih drobtin
- 70 g sladkorja (odvisno od sladkosti robid)
- 250 g rikote
- jajce
Dodatno
- jajce za premaz testa pred peko
- sladkor v prahu
Priprava
1. Pripravimo testo: najprej pomešamo suhe sestavine moko, sladkor, sol, pecilni prašek, nato dodamo vse mokre in zgnetemo homogeno testo. Ovijemo ga v prozorno folijo in postavimo v hladilnik vsaj za uro.
2. Pripravimo nadev: v skledi pomešamo vse sestavine – čim bolj narahlo.
3. Pečico vključimo na 180 stopinj, nizek okrogel pekač premera približno 28 cm obložimo s peki papirjem (še lažje bo, če imamo takega, ki ima snemljiv obod).
4. Dve tretjini ohlajenega testa razvaljamo in položimo v model, nato nanj razporedimo nadev.
5. Preostalo testo razvaljamo in izrežemo like z modeli za piškote ter jih poljubno polagamo po nadevu.
6. Jajce razžvrkljamo in namažemo zgornji okras, nato damo pito v ogreto pečico za približno eno uro.
Poizkusite še: Nedeljska sladica: Mini pavlove
Fotografija: Mirjam Grilc
Datum Objave: 15.8.2021 ob 18:08