Odprta Kuhinja

Cvetoča ocvrta čebula, ki je odličen silvestrski prigrizek

Odpri galerijo
A+   A-
Božična večerja je za nami in lahko začnemo razmišljati o tem, kaj bomo na mizo postavili na silvestrovo.


Le še nekaj dni nas loči od vstopa v novo obdobje: če iščete namige, kaj prigrizniti na silvestrski večer, ste se znašli na pravem mestu. Na najdaljšo noč v letu si želimo posebnih jedi, katerih priprava naj bo malce bolj enostavna od božičnih receptov. Ker bomo najverjetneje nazdravili s kakšnim kozarcem mehurčkov, se bo prileglo nekaj mastnega, morda cvrtega. Kljub temu pa bi radi, da je videti vsaj malce slovesno.

Ne skrbite, imamo idejo za jed, ki odkljuka prav vse zgornje zahteve. Pripravili bomo cvetočo ocvrto čebulo, ki navduši že s svojo podobo, ki spominja na lotosov cvet, nato pa še z bogatim hrustljavim okusom. Kaj pravite?

Da je ocvrta čebula lahko nadvse okusna, najverjetneje že veste, če ste kdaj pokusili čebulne obročke. V tem receptu jo bomo sicer odeli v malce drugačno obleko, predvsem pa je trik v posebnem načinu, po katerem jo bomo razrezali. Da njeni sloji ne bodo razpadli in bo na mizi res videti kot cvet, jo bomo najprej olupili, ne bomo pa ji odrezali spodnjega dela s koreninicami, da bo držal njene sloje skupaj.

Najprej čebulo prerežite na polovico, a se z nožem ustavite približno za prst nad pultom. Nato jo obrnite za 90 stopinj in ponovno zarežite. Postopek ponovite še dvakrat in razprite čebulo. Če je zares velika, bi bilo idealno, da ima 16 cvetnih listov. Dodatno prerežite še skrajni notranji del, če se še vedno drži skupaj. Lahko se lotimo tudi z druge smeri, da je čebula obrnjena s pecljem navzdol, kot si lahko ogledate v prispevku spodaj. Najprej odrežemo pecelj, da dobimo ravno in stabilno podlago, nato pa delamo zareze od koreninic proti pultu.

Nato pripravimo testo, iz katerega bo nastala cvetna srajčka. Potrebovali bomo pinjenec za bolj poln okus cvrtja, moko, jajca in suhe začimbe.

https://www.youtube.com/watch?v=WG05FfeitsY

V tem videovodniku si lahko ogledate enega od načinov rezanja cvetoče čebule.

Sestavine • olje za cvrtje

 • 1 velika bela čebula

 • 120 g navadne bele moke

 • 1 čajna žlička paprike v prahu

 • 3 žlice soli

 • 1 čajna žlička origana

 • 3/4 čajne žličke kajenskega popra

 • 3/4 čajne žličke kumina

 • 3/4 čajne žličke česna v prahu

 • 1/2 čajne žličke popra

 • 2 veliki jajci

 • 120 ml pinjenca


Priprava


1. Na štedilnik postavimo lonec z dovolj globokim robom in vanj vlijemo olje za cvrtje. Segrevamo ga, dokler ne doseže temperature 190 stopinj Celzija.

2. Medtem pripravimo maso in čebulo. V posodi zmešamo moko in začimbe (nekaj soli prihranimo za naslednji korak) ter dobro premešamo. Približno 3/4 mešanice prestavimo v drugo posodo.

3. V prvo ubijemo dve jajci, pinjenec in preostanek soli. Zmešamo, da se jajca dobro razžvrkljajo in povežejo z ostalimi začimbami. Nato narežemo čebulo, kot smo opisali zgoraj.

4. Čebulo obrnemo na glavo in jo pomočimo v suho mešanico moke in začimb, nato pa še v mokro. Počakamo nekaj trenutkov, da z nje odteče odvečna tekočina, nato pa jo zopet damo v suho mešanico.

5. Čas je, da čebulo ocvremo. Potopimo jo v vroče olje z narezanim delom navzgor. Znižamo ogenj na najmanjšo jakost. Cvremo približno 4 minute, nato pa jo obrnemo; cvre naj se še 3 do 4 minute.

6. Ko je čebula zlato rjavo zapečena, jo s prijemalkami prestavimo na s papirnato brisačko obložen krožnik in pustimo 5 minut, da se ohladi. Nato jo solimo in postrežemo s poljubno omako.
Preberite še: Za silvestrovanje: 4 slovenske penine z drugačnimi zgodbami

Fotografija: bonchan/Getty Images
Datum Objave: 29.12.2021 ob 07:12

Več iz te teme:

prigrizekčebulaocvrta čebulacvetoča čebula

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.