
Sezona pravih buč pred vrati.
Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 30 minut.
Sestavine
– 500 g kuhanega fižola (različne sorte)
– 400 g muškatne buče ali pol buče hokaido
– 2 večja krompirja, manjša čebula, četrt zelene
– malo maščobe
– 100–150 g drobnih jušnih testenin
– lovor, šetraj, feferon, rožmarin, sol, poper
– vino ali balzamični kis za okrepitev okusa
Priprava
1. Bučo, zeleno, čebulo in krompir očistimo, narežemo in damo v lonec. Na maščobi vse skupaj pražimo 5 minut.
2. Dodamo kuhan fižol s fižolovko, začinimo z lovorjem, šetrajem, sesekljanim rožmarinom in feferonom, solimo, popramo in prilijemo vodo. Zavremo, nato nad šibkim ognjem pokrito kuhamo 20 minut.
3. Dve zajemalki zelenjave prihranimo, odstranimo lovor, preostalo juho pa pretlačimo s paličnim mešalnikom.
4. V juho vrnemo prihranjeno zelenjavo, spet zavremo in zakuhamo drobne jušne testenine.
5. Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca, nato juho okisamo z brizgom vina ali balzamičnega kisa ter čim prej ponudimo kot samostojno enolončnico. Za posladek postrežemo jabolčno čežano s stepeno sladko smetano.
Različica: V juho dodajte popečene kocke pancete ali slanine.
Nasvet: Seveda, namesto doma kuhanega fižola zlahka uporabite vloženega iz pločevinke. Je pa praviloma ceneje in jedi so okusnejše, če je fižol iz domačega lonca.
Naslovna fotografija: Krištof Koman
Poskusite še: Idrijski žlikorfi