Danes za kosilo: Krepka fižolova juha z muškatno bučo

Sezona pravih buč pred vrati.

Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 30 minut.

Sestavine

– 500 g kuhanega fižola (različne sorte)
– 400 g muškatne buče ali pol buče hokaido
– 2 večja krompirja, manjša čebula, četrt zelene
– malo maščobe
– 100–150 g drobnih jušnih testenin
– lovor, šetraj, feferon, rožmarin, sol, poper
– vino ali balzamični kis za okrepitev okusa

Priprava

1. Bučo, zeleno, čebulo in krompir očistimo, narežemo in damo v lonec. Na maščobi vse skupaj pražimo 5 minut.

2. Dodamo kuhan fižol s fižolovko, začinimo z lovorjem, šetrajem, sesekljanim rožmarinom in feferonom, solimo, popramo in prilijemo vodo. Zavremo, nato nad šibkim ognjem pokrito kuhamo 20 minut.

3. Dve zajemalki zelenjave prihranimo, odstranimo lovor, preostalo juho pa pretlačimo s paličnim mešalnikom.

4. V juho vrnemo prihranjeno zelenjavo, spet zavremo in zakuhamo drobne jušne testenine.

5. Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca, nato juho okisamo z brizgom vina ali balzamičnega kisa ter čim prej ponudimo kot samostojno enolončnico. Za posladek postrežemo jabolčno čežano s stepeno sladko smetano.

Različica: V juho dodajte popečene kocke pancete ali slanine.

Nasvet: Seveda, namesto doma kuhanega fižola zlahka uporabite vloženega iz pločevinke. Je pa praviloma ceneje in jedi so okusnejše, če je fižol iz domačega lonca.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poskusite še: Idrijski žlikorfi

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana