Danes za kosilo: pečen tunov file s paradižnikovo solato
A+ A-
Iz sveže tunine.
Priprava: 5 minut.
Sestavine
- 4 za dober prst debeli zrezki sveže tunine
- olje za peko
- sol, poper
Priprava
1. Zrezke tunine oplaknemo, dobro osušimo s servieto in prihranimo.
2. Ponev namastimo in segrejemo.
3. Zrezke tunine položimo na segreto ponev in jih pečemo 2 minuti na vsaki strani.
4. Pečene posolimo, začinimo s sveže mletim poprom iz mlinčka, nato preložimo na krožnik. Ponudimo jih s paradižnikovo solato s popečenimi kruhki po gosti bučni juhi. Za posladek je kepica sladoleda s toplo slivovo omako.
Nasvet: Verjetno vas mika, da bi zrezke pekli dlje, češ saj po 4 minutah še ne morejo biti dovolj pečeni. Nikar! Le tako pečeni in ne dlje bodo sočni, drugače žal le »žaganje«, ki ga je težko prežvečiti.
Različica: Tunine zrezke lahko pred peko 4–5 ur marinirate v hladilniku v limonovem soku, vinu in začimbah. Po mariniranju jih vzemite iz hladilnika in pustite približno pol ure na sobni temperaturi, da se ogrejejo. Tako bodo lepše in hitreje pečeni.
Namig: File tunine je včasih težko dobiti; namesto tega vzemite file palamide, v skrajnem primeru kotlet lososa.
Naslovna fotografija: Krištof Koman
Poizkusite še: Tabbouleh
Datum Objave: 24.9.2017 ob 08:09