Domača paradižnikova pasata na hitro (VIDEO)

Sonja Ravbar

Če te dni ne veste kam z vsemi prelepimi zrelimi rdečimi paradižniki, ki paradirajo skoraj na vsakem domačem vrtu, balkonu in na tržnici, predlagam pripravo te preproste in hitre domače paradižnikove pasate, ki vas bo zagotovo tako zelo prepričala, da je ne boste nikoli več kupovali.

Pravzaprav gre za utekočinjen svež paradižnik, ki mu rečemo tudi pasata (passata) ali pa mezga. Posebnost te je, da je res zelo preprosta za pripravo, saj jo skuhamo kot čisto osnovo: ne dodajamo čebule, česna, različnih zelišč ali drugih dodatkov, ne potrebujemo niti kozarčkov oziroma se ne odločimo za tovrstno konzerviranje, ampak pripravljeno pasato preprosto nalijemo v PVC-vrečke za zamrzovanje, iztisnemo zrak in zamrznemo kot ploščat paketek.

Tako lahko uporabimo le želeno količino pasate, ne da bi nam kaj ostalo in bi čez čas morali vreči stran, kot se rado zgodi pri shranjevanju v kozarčkih, ko ne porabimo vsega in se nam preostala omaka do naslednje uporabe že pokvari. Od zamrznjenega paketka namreč preprosto odlomimo, kolikor potrebujemo, in preostanek vrnemo v zamrzovalnik. Tako pripravljeno pasato uporabljam namesto svežega paradižnika v vseh jedeh na žlico, omakah, picah in tudi tam, kjer so naše mame včasih uporabile paradižnikov koncentrat, zato mi vedno pride nadvse prav.

Za pripravo lahko uporabimo vsako vrsto paradižnika, vendar bomo s pelati, ki so bogatega, polnega okusa, ali s sorto, kot je volovsko srce, ki ima zelo mesnato jedro, dobili bolj fino in gosto pasato – sicer pa je najbolj pomembno, da so paradižniki čim bolj zreli!

Sestavine

  • 2,5 kg paradižnika
  • žlica oljčnega olja
  • pol žličke soli

Drugo

  • PVC-vrečke za zamrzovanje

Priprava

1. Paradižnike operemo, prerežemo ter jim odstranimo pecelj in zeleni del notranjosti, nato pa iz njih iztisnemo (odstranimo) semena in tekočino.

2. Razrežemo jih na manjše koščke in preložimo v večjo posodo z debelim dnom, v katero smo dodali olje.

3. Kuhamo toliko časa, da se lupina paradižnikov zmehča oziroma odstopi, nato solimo in s paličnim mešalnikom zmeljemo v fino kašo oziroma pasato.

4. Pasato precedimo skozi kuhinjsko cedilo, da odstranimo ostanke lupin in morebitna semena.

5. Pustimo, da se popolnoma ohladi, nato jo prelijemo v PVC-vrečke za zamrzovanje. Pazljivo iztisnemo zrak, jih zapremo in shranimo v zamrzovalnik.

Namig: Iz 2,5 kg paradižnika se nakuha 1,5–2 litra pasate.
Poizkusite še: Za ozimnico: Sataraš iz pečice (VIDEO)

Fotografija: Sonja Ravbar

Jasmina Pirnar Krope

Družina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana