Domače testenine s pelinovim nadevom in trpotcem

Pelin je veličastna začimba, spomladi je tako zelo aromatičen, da se mu ni mogoče upreti. Tudi v testeninah se odlično obnese.

Pelin je znan po pelinkovcu. Za ta namen uporabljajo pravi pelin, ki ga najprej pripravijo kot vodni ekstrakt in nato dodajo alkohol. Včasih so ga namakali direktno v alkoholu in tako dobili razvpito pijačo absint, ki vsebuje strupeni tujon in lahko deluje halucinogeno. Pravega pelina ne uporabljamo v kulinariki. V naši naravi, na travnikih in ob poteh, pa pogosto raste navadni pelin, pri katerem je vsebnost tujona zanemarljiva v primerjavi s pravim.

Testenine s pelinom

Testo

  • 5 rumenjakov
  • 500 g moke
  • pol žličke soli
  • 1 dl vode iz kopriv

Nadev

  • 300 g gob (šampinjonov)
  • olje za praženje
  • sol, poper
  • 10 mladih listov navadnega pelina
  • 2 žlici gorčice

Preliv

  • oljčno olje belice
  • socvetja ozkolistnega trpotca
  • sol

Priprava

1. Ker želimo pripraviti zelene torteline, najprej v blenderju zmešamo koprive in 1 dl vode. Od mešanice vzamemo le 1 dl tekočine.

2. Rumenjake zmešamo z moko in soljo, dodamo postopoma tekočino kopriv in zgnetemo v testo, ki naj ne bo premehko – uravnavamo s količino tekočine. Testo naj počiva pol ure.

3. V tem času pripravimo nadev: gobe drobno narežemo in jih na olju popražimo do mehkega. Začinimo s soljo, poprom in na drobno nasekljanim pelinom. Odstavimo, dodamo gorčico in premešamo.

4. Testo tanko razvaljamo, nadevamo in oblikujemo v testenine po lastni izbiri (ravioli, tortelini …).
Testenine so hitro kuhane: v kropu približno 5 minut.

5. Medtem socvetja trpotca na grobo sesekljamo in popečemo na vročem oljčnem olju. Postrežemo k pelinovim tortelinom.


Namig: Trpotec ima nežno aromo po gobah, zato se odlično dopolnjuje z gobovim nadevom. Pelin v tej kombinaciji ni prav nič grenak, zelo dobro pa občutimo njegovo aromo, ki je presežna.
Priporočamo še: Kako naredimo domače maslo (v treh okusih)

Fotografije: Sonja Ravbar

Katja Rebolj

Divja hrana je zame prava kombinacija naravnega, presenetljivega in priročnega. Jedilno cvetje pa pika na i sodelovanju z naravo in dobremu počutju.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana