Domači čemaževi njoki s skuto
Sezona čemaža je na vrhuncu in vlažne gozdne obronke, kjer čemaž najbolj uspeva, že krasijo njegovi popki, ki se razcvetijo v čudovite bele cvetove. A če nismo izkušeni nabiralci in poznavalci te rastline, lahko za pripravo uporabimo kar čemažev pesto, ki ga dobimo v vseh večjih trgovinah in pri ponudnikih zdrave prehrane. Priprava teh njokov je res zelo enostavna, pa tudi hitra, saj so narejeni iz skute.
Opomba: da zaužijemo res mehke, da se topijo v ustih, jih obvezno skuhamo tik pred postrežbo.
Čemaževi njoki
- šop čemaža (ali 2 žlici čemaževega pesta)
- od 2 do 4 žlice olja (oziroma po občutku)
- 350 g ostre moke
- 500 g pasirane skute
- 1 jajce
- 10 g naribanega parmezana
- ščepec soli
- ščepec naribanega muškatnega oreščka
Priprava
- Pripravimo čemažev pesto: čemažu odstranimo stebla. Liste ter olje zmešamo v blenderju ali električnem sekljalniku. Lahko pa uporabimo že pripravljen čemažev pesto iz kozarčka.
- Pripravimo njoke: v skledo presejemo moko, na sredini naredimo jamico in dodamo vse preostale sestavine.
- Sestavine na rahlo in počasi premešamo (ne gnetemo), dokler ne dobimo enotnega hlebčka testa. Ta postopek najlažje opravimo kar z rokami.
- Na rahlo pomokani površini testo razrežemo na več manjših kosov, iz katerih čisto na rahlo naredimo dolge svaljke, ki jih nato razrežemo na prst široke njoke.
- Kuhanje: njoke kuhamo v osoljenem kropu vode. Ko njoki priplavajo na površje, jih kuhamo še približno 10 minut (odvisno od velikosti njokov), potem pa jih s penovko poberemo iz vode.
Predlog za serviranje; kuhane njoke lahko iz vseh strani popečemo na maslu in so odlična priloga k raznim mesnim ali ribjim jedem, lahko pa jih serviramo tudi kot samostojno jed.
Ne spreglejte: Vabimo vas na kuharsko delavnico: biskvit za torto in rulado, ki vedno uspe