Odprta Kuhinja

Domači indijančki: najbolj okusen recept, kako porabiti beljake, ki so ostali od krofov

Indijančki so vedno dobra ideja. (Foto: Nataly Hanin/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
To je klasičen, se pravi šolski recept – mi pa mu rečemo tudi krasna priložnost, da se pospravijo beljaki. Otroci bodo navdušeni!

Ker bo veliko ljudi še vedno ostalo pri krofih, lahko z veliko verjetnosti napovemo, da se bo te dni po slovenskih hladilnikih zadrževala velika količina beljakov, kajti vsi najboljši recepti se zanašajo zgolj na rumenjake. Najbrž je to čas, iz katerega vznike menda eno najpogostejših vprašanj na slovenskem delu svetovnega spleta: »Kako porabiti beljake?«

Ker smo letos malo nostalgični, smo se lotili indijančkov. Presenetljivo, v bolj oddaljenih starih časih (no, pred kakimi petdesetimi leti) se je tako reklo čisto drugačni sladici, danes pa je to v čedne kupčke nabrizgan beljakov sneg, utrjen z veliko količino stopljenega sladkorja, nazadnje pa je vse skupaj pomočeno še v čokolado, da dobi tanek oklep. Nekaj starinskega in tolažečega je v drobnem hrustanju, ki nastane, ko se ta oklep predre.

Razmišljali smo, ali naj vam priporočimo izdelavo piškota, na katerem vse skupaj stoji, pa smo se odločili, da bomo varčevali z vašo energijo – in vam predlagali, da kaj primernega kupite. Namig: če se bojite, da bo vlaga iz beljaka razmočila piškot, tudi temu najprej privoščite prevleko iz stopljene čokolade.

Sestavine

  • 176 g navadnega kristalnega sladkorja
  • 2 dl beljakov
  • 300 g kristalnega sladkorja
  • voda

Obliv

  • 250 g temne čokolade (lahko jedilna), 60 g olja

Priprava

1. V posodo stoječega mešalnika damo beljake, po delih dodajamo sladkor in stepamo do trdih vršičkov. Postavimo na stran.

2. Pripravimo sladkorni sirup: v kozico nasujemo sladkor in dolijemo toliko vode, da ga prekrije in sega kak milimeter čez.

3. Sladkor na zmernem ognju kuhamo, da se stopi, s čopičem pa odstranjujemo pene: ko zavre, kuhamo naprej, temperatura, ki jo moramo doseči, je 116–120 stopinj. Če nimamo termometra, lahko preverjamo z vilicami: ko jih pomočimo v raztopino, dvignemo in skoznje pihnemo, se mora narediti mehurček.

4. Kuhan sladkor počasi v tankem curku vlivamo v trd sneg in nato minuto stepamo na visoki hitrosti. Zdaj prestavimo na najmanjšo hitrost in stepamo tako dolgo, da se sneg zgosti zaradi hlajenja sladkorja, to bo kakih 10 minut.

5. Na pladenj razporedimo piškote.

6. Brizgamo z dresirno vrečko z okroglim nastavkom, velikost nastavka je odvisna od velikosti indijančkov in izbranih piškotov. Naredimo kake tri trebuščke. Nato jih pustimo na pultu, da se še malo ohladijo in ustalijo.

7. Dokončamo jih s čokoladnim oblivom: nad vodno kopeljo stopimo dve tretjini čokolade z oljem, ko se v celoti razpusti, dodamo še preostalo čokolado in pomešamo, da ni več trdih koščkov. Prelijemo jo v visoko ozko posodico, počakamo, da se ohladi na telesno temperaturo, in vanjo pomakamo indijančke z glavo naprej. Ko pomočimo, počakamo, da se odvečna čokolada odcedi, nato prestavimo na pladenj, tega pa, na koncu, v hladilnik.

Recept sta pripravili Neli Selan in Lea Sterle iz izobraževalnega centra BIC Ljubljana.

image_alt
Eno jajce, štirje vogali: to so nove miške

 

Datum Objave: 10.2.2024 ob 05:02

Več iz te teme:

pustindijančkisladica

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja