Odprta Kuhinja

Dubrovniški rožni liker

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Če ste kdaj potovali v Dubrovnik, ste gotovo naleteli na skrivnostno dišečo alkoholno pijačo, ki jo domačini imenujejo ružolin.Nanjo prisegajo predvsem starejše generacije, kot kaže, pa zaradi mikavnega videza in dokaj preproste priprave rožni napoj v zadnjem času doživlja veliko vrnitev – tudi med mlado generacijo.

Liker iz vrtnic je pripravljen podobno kot pri nas dobro znani sirup iz smrekovih vršičkov, nastaja namreč s pomočjo sončnih žarkov, ki sladkor, cvetlice in rakijo oziroma žganje povežejo v gladko tekočino. Nekoč naj bi ga uporabljali kot zdravilo za različne tegobe, seveda v primernih odmerkih.

Morda se rakija ne sliši tako prefinjeno, a verjemite, liker iz vrtnic bo navdušil še tako zahtevne goste, saj z opojnim rožnim vonjem osvoji vsakogar.

Preden se lotimo dela, se moramo podati na vrt in nabrati vsaj ducat cvetov vrtnice. Potrebujemo še nekaj sestavin, ki jih najdete spodaj, in približno 30 sončnih dni.

Sestavine (za liter likerja)


- 12 cvetov vrtnic
- 1 kg sladkorja
- 1 l žganja

Priprava


1. Cvetove operemo s hladno vodo, nato jih očistimo.

2. V prazen kozarec za vlaganje stresemo pest cvetlic ter jih posipamo s plastjo sladkorja. Postopek ponavljamo, dokler ni kozarec poln.

3. Vse skupaj do vrha prelijemo z žganjem, zatesnimo kozarec s pokrovom ter ga postavimo na okensko polico, kjer največkrat posije sonce.

4. Po 40 dneh liker odpremo in precedimo. Najbolje je, da pijačo postrežemo ohlajeno.

Namig: Po nekaterih receptih lahko vrtnice zamenjamo tudi s travniškimi cvetlicami ali kamilicami.


Povzeto po burro247.hr

Naslovna fotografija: Thinkstock/Rimma_Bondarenko
Datum Objave: 5.6.2018 ob 06:06

Več iz te teme:

sladkorpreprostorožulinvrtnicelikeralkohol

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.