Odprta Kuhinja

Ekspresne čokoladne ploščice

Čokoladne tablice, ki jih lahko naredite kar sami doma. (Foto: olvas/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Zaloga sladkih grižljajev vedno pride prav; kombinacije okusov, ki jih ustvarimo povsem preprosto, so neizčrpne, domišljiji pa lahko pustimo prosto pot.

Kadar potrebujemo kanček dodatne energije – ali pa le malo razvajanja –, se pri večini pojavi želja po sladkarijah in bolj ali manj obupana misel, kako bi lahko do njih prišli v čim krajšem času. Lahko posežemo po čokoladi, če jo imamo pri roki, vzamemo kak bonbon, lahko pa si z malce truda za bodoče podobne trenutke sami naredimo zalogo, ki bo popolnoma po naši meri in okusu: čokoladne ploščice, ki v teh dneh navdušujejo na družbenih omrežjih.

Oreščki, suho sadje in čokolada

Časi, ko smo poznali le nekaj vrst čokolade, so mimo. Danes je ponudba tako velika, da je že težko izbrati: cela paleta polnil, z oreščki, suhim sadjem in še bi lahko naštevali. Po navdihu in trenutni zalogi, ki jo imamo doma, lahko čisto po svojem okusu takšne čokoladne tablice pripravimo sami.

Zelo pomembno: čokolado za prelivanje je treba stopiti nad paro z nekaj maščobe. FOTO: Nerudol/Getty Images
Zelo pomembno: čokolado za prelivanje je treba stopiti nad paro z nekaj maščobe. FOTO: Nerudol/Getty Images

Ideja je preprosta, končni rezultat pa estetsko pravzaprav zelo prijeten. Na papir za peko zložimo sestavine, ki bi jih radi odeli v čokoladno preobleko. To so lahko lešniki, arašidi, pistacije ali kateri drugi oreščki. V poštev pride tudi suho sadje, posežemo lahko celo po svežem. Če so sestavine suhe, jih prelijemo s stopljeno čokolado in vse skupaj za nekaj časa postavimo v hladilnik, da se tablice strdijo, če uporabim sveže sadje, pa damo vse skupaj v zamrzovalnik in tam tudi pustimo – da se sadje ne bi skisalo.

Bogate, dietne, podobne sladoledu

Idej je ogromno. Jagodičevje lahko zamenjajo banane, ki jih lahko na primer premažemo z arašidovim maslom in šele nato prelijemo s čokolado in tako dobimo domačo različico arašidove ploščice, ki jo sicer kupimo v trgovini ali ob blagajni na bencinski črpalki.

Ker nutricionistični trendi narekujejo, naj vsak obrok vsebuje precej beljakovin, lahko tudi čokoladne ploščice obogatimo v tej smeri: sadje prelijemo z grškim jogurtom in ga šele nato prekrijemo s čokolado. Tako bodo ploščice že skoraj podobne sladoledu.

Domišljiji pustimo prosto pot

Domača kuhinja tako lahko postane skoraj čokoladni atelje, kjer se mešajo najrazličnejši okusi in sprošča naša najbolj divja kulinarična domišljija. Tudi otroci lahko sodelujejo in pripravijo posladke po svojih željah. Če mešamo črno, mlečno in belo čokolado, lahko ploščice postanejo celo prave slikarske umetnine. Z lesenimi palčkami namreč površino ploščic malce premešamo in dobimo prikupne vzorce.

Če si želimo dodatnih barv, lahko posežemo po pistacijevi kremi, ki bo dodala zelene odtenke in pričarala lep kontrast rdečemu jagodičevju. Enak učinek bomo dosegli, če beli čokoladi dodamo žličko mača čaja v prahu. Skratka, kot smo dejali že na začetku, lahko ploščice ustvarite popolnoma prilagojene svojemu okusu in željam. Nato naj vas počakajo v zamrzovalniku. Prepričani smo, da ne bo minilo dolgo, da jih zmanjka. 

Recept: Jagodne tablice

Trenutno največji hit so sveže tablice, ki jih strdimo v zamrzovalniku. Na pladenj lahko razporedimo tudi maline, pravzaprav vse vrste jagodičevja, ki je dandanašnji v trgovinah na voljo vse leto. Tako pripravljene so lahko shranjene še dolgo, vendar pa naj bodo, zaradi sadja, v zamrzovalniku.

Sestavine (za 4 osebe)

  • košarica jagod
  • arašidovo maslo brez koščkov
  • 200 g temne čokolade
  • žlica kokosove maščobe
  • sol

Priprava

  1. Jagode očistimo, osušimo s papirnato brisačko in narežemo na tanke rezine. Zložimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko.
  2. Čez jagode premažemo arašidovo maslo; dobro je, da ga imamo prej na toplem in je čim bolj tekoče. Nad paro stopimo nalomljeno čokolado ali čokoladne kapljice, vmešamo žlico kokosove maščobe ali malo oljčnega olja. Čokolado prelijemo čez jagode in arašidovo maslo ter po vrhu enakomerno potresemo nekaj zrnc solnega cveta, za hrustljavost pa dodamo še nekaj strtih oreščkov.
  3. Vse skupaj postavimo v zamrzovalnik, da se čokolada strdi. Nato ploščice narežemo na manjše koščke in postrežemo.

image_alt
Najhitrejša čokoladna zloženka na svetu

 

 

 

 

Datum Objave: 18.3.2024 ob 07:03

Več iz te teme:

hitro in preprostočokoladasladice

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.