Odprta Kuhinja

Najhitrejša čokoladna zloženka na svetu

Čokoladna zloženka, ki je pripravljena v nekaj trenutkih. (Foto: ed_ya/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Ko nam zadiši nekaj sladkega, nikakor pa nam ne diši komplicirana peka sladice, se lahko znajdemo tako, da pripravimo čokoladno zloženko, ki je nared v le nekaj minutah.

Obožujemo peko sladic in obstajajo dnevi, ko se lotevamo najbolj zahtevnih receptov, da bi pripravili pecivo in torte izjemnega videza in okusa. Obstajajo pa tudi dnevi, ko se nam prav nič ne ljubi in si želimo le malo sladke utehe. Takrat mora biti priprava enostavna, rezultat pa kljub temu navdušujoč. Eno takšnih bližnjic bomo ubrali tudi danes in pripravili ekspresno čokoladno zloženko, ki je primerna za lene dni.

S sladicami, ki jih pripravimo v pekaču za lazanjo, je težko zgrešiti. Ena takšnih je na primer tiramisu, ki navdušuje ljudi po celem svetu, saj je izjemno kremasta, hkrati pa je ni treba peči. Današnja ideja ji je na las podobna, le da je za pripravo še bolj enostavna, saj vsebuje precej manj sestavin, njen recept pa le nekaj korakov. 

image_alt
To dodajte v sladko smetano, da bo bolj čvrsta

Avtorica recepta, ki je video zanjo objavila na instagramu, je zloženko oklicala za najhitrejši čokoladni kolač, ki je bil kadarkoli narejen. No, v kulinaričnem jeziku mu naziva kolač sicer ne bi pripisali, se pa strinjamo, da je pripravljen izjemno hitro. In to iz le petih sestavin, ki jih imate najverjetneje na zalogi celo v tem trenutku.

Čokoladna zloženka

 • približno 20 piškotov petit beurre
 • 200 ml čokoladnega mleka
 • 400 ml sladke smetane

Čokoladni preliv

 • 100 g črne čokolade
 • 100 g mlečne čokolade
 • 50 ml mleka

Priprava

 1. Dno pekača obložimo s piškoti, ki jih pomakamo v čokoladno mleko.
 2. Nato stepemo smetano (ki ji lahko dodamo čisto malo koruznega škroba in sladkorja v prahu, da bo bolj trdna).
 3. Polovico smetane razporedimo po prvi plasti piškotov, nato jo obložimo s še eno plastjo namočenih piškotov in nanje razporedimo drugo polovico smetane. 
 4. Nato sesekljamo mlečno in črno čokolado, ju zmešamo v posodi in prelijemo z vročim mlekom. Mešamo, da se čokolada stopi in dobi svetlečo teksturo. Čokoladni preliv nato prelijemo po vrhu in sladico zamrznemo, sicer je ne bi mogli razrezati.
 5. Zloženko pred sladkanjem vzamemo iz zamrzovalnika in počakamo, da se čisto malce segreje, nato razrežemo na kocke in postrežemo. 

image_alt
Trend: tako na družbenih omrežjih po novem pripravijo najboljši tiramisu

 

Datum Objave: 13.3.2024 ob 07:03

Več iz te teme:

hitro in preprostočokoladna zloženkasladice

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.