Falafli

Izvrstno jed so k nam prinesli Arabci, privoščijo si jo lahko vegani, ne branijo se je niti mesojedci.

Ko sem v arabski restavraciji prvič poskusila falafle, sem bila navdušena. V družbi z zelenjavo, humusom, tahini omako in rižem ali pita kruhom so izvrsten obrok, ki nasiti še tako lačne jedce. Še bolj navdušuje, da je priprava falaflov zelo preprosta in ne vzame preveč časa. Edini trik, ki ga ne smemo spregledati, je to, da je treba uporabiti surovo čičeriko. Tako so me podučili, da se tista iz konzerve ne bo dobro ocvrla. Edini pomislek, da bi bili pogosto na jedilniku, je, da so ocvrti v veliki količini olja, kar vemo, da ni zdravo. Zagato lahko rešimo tako, da namesto kroglic oblikujemo polpete, ki jih popečemo na žaru ali v ponvi na majhni količini olja.

Sestavine za 4 osebe

– 250 g suhe čičerike
– 1 majhna čebula
– 3–4 stroki česna
– koriander, mleta kumina, poper, sol, kajenski poper
– sok ene limone
– šopek peteršilja

Priprava

1. Čičeriko čez noč namakamo v veliki količini vode. Pred pripravo jo odcedimo, nato jo stresemo v blender. Dodamo vse navedene sestavine in zmeljemo v kompaktno, vendar ne preveč gladko maso. Oblikujemo kroglice, masa bi morala zadoščati za 16 kosov. Za kakšno uro jih postavimo v hladilnik. V ponvi segrejemo za štiri do pet prstov olja.

2. Falafle cvremo približno pet minut, medtem jih večkrat obrnemo. Ko so lepo zapečeni, jih poberemo iz ponve in položimo na papirnato brisače, da se odcedijo.

Poizkusite še: Domače tortilje iz le treh sestavin, ki jih imate gotovo doma

Besedilo: Alenka Kociper
Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed