Odprta Kuhinja

Firbasova gibanica

A+   A-
Iz domače skute.



Smo v vasi Cogetinci v Slovenskih goricah, kjer je ta sladka pogača prleška, natančneje slovenskogoriška. Teorija pravi, da je za to jed značilno vlečeno testo, ki predstavlja plasti med skutnim nadevom, v praksi pa marsikdo ob prvem pogledu nanjo pomisli na pico. A nikar, vsaj ne pred gospo Marjano Firbas iz domačije Firbas, kajti, roko na srce, to resnično ni prava beseda, ki bi opisala to značilno domačo jed.

Sestavine


Vlečeno testo

- 300 g moke
- jajce, sol, 2 žlici belega olja, mlačna voda

Nadev

- 1,3 kg skute, 2 dl smetane
- 100 g sladkorja
- pol vrečke vaniljevega sladkorja, ščep soli
- in še: 0,5 l smetane za mazanje

Priprava


1. Iz vseh sestavin umesimo testo in ga pustimo počivati 15 minut.

2. Testo razvaljamo v krog s pol metra premera, tako da sega čez lopar (okrogla lesena deska za gibanico). Če nimamo loparja, si lahko pomagamo s kakšno drugo okroglo podlago. Nato testo še razvlečemo, premer naj bo zdaj dvojen.

3. Sredino testa namažemo s polovico nadeva, obod pa razdelimo/razrežemo na 6 enakih delov in prvega razvlečemo čez sredino. Namažemo z nadevom, vse naslednje do konca pa s smetano.

4. Prestavimo na peki papir in potisnemo v pečico, ogreto na 200 stopinj, za 25–30 minut. Gibanica naj se zlato rumeno zapeče.

Recept: Marjana Firbas
Fotografija: Tomo Jeseničnik

Preberite še: Na obisku: Božič pri Firbasovih

Datum Objave: 5.10.2020 ob 08:10

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: