Fižolova potica
Odpri galerijo
A+ A-
Za 14–16 kosov.
Fižol lahko vzamete iz pločevinke.
Sestavine
Testo
- 500 g moke
- pol žličke soli
- 250 g kuhanega belega fižola
- 2 dl toplega mleka
- kocka svežega kvasa
- 3 rumenjaki
- 50 g raztopljenega masla, pa še malo za pekač
- 2 žlici ruma
- 60 g sladkorja
- zavitek vaniljevega sladkorja
Namaz
- 500 g kuhanega rdečega fižola
- žlička mletega ingverja
- 150 g sladkorja
- 180 ml goste kisle smetane (kozarček)
Priprava
1. Kvasec: v skodelici zmešamo kvas, 2 žlici moke, žlico sladkorja in 1 dl toplega mleka. Dobro premešamo, pokrijemo in postavimo na toplo za 15 minut.
2. Kuhan fižol fino pretlačimo, najlažje bo, če ga zmeljemo v sekljalniku.
3. Moko presejemo v posodo in jo posolimo. Premešamo.
4. Pri nizki temperaturi pogrejemo preostalo mleko do telesne temperature, vmešamo rumenjake, dodamo rum, maslo, vaniljev sladkor in navaden sladkor ter dobro premešamo, da se sestavine med seboj povežejo in je zmes enakomerno topla.
5. V sredino moke naredimo jamico, vanjo nalijemo vzhajani kvasec, dodamo zmečkan beli fižol in tekoče sestavine. Z leseno kuhalnico zmešamo rahlo testo, ki naj se loči od posode in kuhalnice. Na koncu ga z rokami še malce pregnetemo in oblikujemo v rahel hlebček.
6. Tako pripravljeno testo pokrijemo s prtičem in postavimo na toplo, da vzhaja kakšno uro, naraste naj na dvojno prostornino.
7. Namaz: kuhan rdeči fižol, sladkor in mleti ingver v sekljalniku zmeljemo v gladko, gosto zmes. Na koncu dodamo kislo smetano, ki jo nežno primešamo, saj ne želimo, da je namaz preveč tekoč.
8. Vzhajano testo na pomokanem prtu razvaljamo v velik pravokotnik 1–2 mm debeline. Stranica pravokotnika, v smeri katere bomo potico zvijali, naj bo nekoliko daljša, kot je dolg notranji rob potičnika, v katerem bomo potico pekli. Tako razvaljano testo premažemo s pripravljenim nadevom in tesno zvijemo.
9. Pečico razgrejemo na 170 stopinj. Potičnik namažemo z maslom in rahlo pomokamo.
10. Preden potico prestavimo v model, konca odrežemo z ročajem lesene kuhalnico tako, da dobimo dva majhna štruklja. (Zvitek testa mora biti tako dolg, kolikor meri notranji spodnji rob modela.)
11. Model s testom postavimo na toplo, spet pokrijemo s prtičem in počakamo, da še enkrat vzhaja. Ko je potica v modelu vzhajala, jo nežno prepikamo po površini z iglo in pečemo uro in 10 minut pri 170 stopinjah. Da ne bo povrhu preveč zapečena, jo lahko zadnje pol ure pokrijemo z alufolijo. Pečeno vzamemo iz pečice, pokrijemo s suhim prtom in pustimo kakšno uro, da se ohladi. Nato potico zvrnemo na podlago, na kateri jo bomo rezali, in jo po vrhu posujemo s sladkorjem v prahu.
Namig: Medtem ko čakamo, da potica znova vzhaja, spečemo štruklja v poprej segreti pečici. Štruklji naj se pečejo dobrih 30 minut, ravno toliko časa, da bo potica v modelu lepo vzhajala.
In še: Ker je fižol ena tistih zelenjadnic, ki jih imamo že za avtohtone, sem si drznila pripraviti fižolovo potico. Fižol sem uporabila tako v testu, ki mu doda vlažnost, kot v nadevu, kjer se zelo dobro ujame z mletim ingverjem. Moja sinova sta bila nad potico navdušena in lahko samo dodam, da fižol resnično zmore vse.
Preberite še: Kako naredimo domače rezance
Fotografija: Iz knjige Fižol
Datum Objave: 27.6.2018 ob 11:06