Formula za popoln solatni preliv, ki ga ne boste mogli pozabiti

Poletni dnevi kličejo po nekoliko bolj svežih grižljajih, posledično pa se na naših jedilnikih solate pogosto pojavljajo v vlogi glavnih jedi.

Če si za kosilo privoščimo le solato, si od nje želimo nekaj več kot le natrgane zelene liste v družbi morebitnega češnjevega paradižnika. Pričakujemo, da je krožnik zelenjave tako zadovoljiv, kot bi jedli kakšno obilnejšo jed, temu pa seveda botruje predvsem dovršenost solatnega preliva, ki poveže in zaokroži vse sveže sestavine, ki so pred nami na mizi.

S tem namenom se danes osredotočamo ravno na tisto, s čimer začinimo solato. Vsak ga pripravlja nekoliko po svoje, a v resnici moramo za perfektno aromo in teksturo poznati le preprosto formulo, po kateri nato kombiniramo sestavine, ki bodo romale vanj. Pri tem pa seveda velja upoštevati nekaj naslednjih komponent.

Priporočamo tudi: Kmečki murki: preprosta prleška jed s kumarami, ki vas bo navdušila

Olje

Vsaka solata potrebuje kanček dodane maščobe, zato moramo za solatni preliv najprej izbrati pravo stekleničko olja. Za pripravo vsakdanjih solatnih krožnikov priporočamo bolj nevtralne okuse, zato lahko izberete rastlinsko, sončnično ali ekstra deviško oljčno olje. Če ste ljubitelj, pa vedno lahko posežete tudi po bučnem, a bodite pri nadaljnjem kombiniranju nekoliko bolj previdni.

Kislina

Nato je čas za kombiniranje kisline. Nekateri obožujejo jabolčni kis, ki je precej nevtralnega okusa, nekoliko bolj izstopajoč pa bo balzamični. Tudi iztisnjen sok limone ali limete se bo lepo podal k zelenjavi na krožniku, hkrati pa dodal kanček dodatne svežine. Še najbolje pa je, če kisline kombinirate. Nekaj kapljic limone v družbi belega balzamičnega kisa? Da!

Za dober solatni preliv tudi nekaj sladkega

Da ne bo vse skupaj preveč tradicionalno in monotono, lahko prelivu dodamo nekaj presenetljivih not sladkega okusa. Sladko kisle kombinacije v slovenski kulinariki sicer niso najbolj pogoste, a verjemite, da jih boste več kot vzljubili. Solato pokapljajte z medom, morda v preliv frcnite ščepec sladkorja. Iztisnite sok pomaranče ali pa v dresing dodajte celo košček nektarine ali breskve, ki bosta dodali globino.

Nekaj za zgostitev

Dresing bo še bolj okusen, če ga nekoliko zgostimo, saj se bo lepše oprijel zelenjave na krožniku. Seveda v preliv ne bomo dodajali moke ali škroba, lahko pa pravi učinek dosežemo z uporabo gorčice, ki bo pričarala nekaj pikantnosti in globlje arome.

Popestritev

Dobro je, da se držimo zgornje formule, seveda pa v kuhinji vedno puščamo tudi prostor za domišljijo in dodatne popestritve. Če si torej želite okus solate še izboljšati, prelivu še vedno lahko dodate sesekljana zelišča z vrta, ga obogatite z grškim jogurtom, celo majonezo. Skratka, krožnik bogato začinite, na koncu pa seveda ne pozabite niti na sol in poper.

Preberite še: Klasike z Yasko: musaka z bučkami

Fotografija: Magda Tymczyj/Getty Images

Deloindom.si: Kolumna Jerneje Jošar: Poletje na vrtu
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana