Francoska solata z grškim jogurtom

Lažja različica za tiste, ki pazite na kilograme, a nič manj okusna.

Levji delež okusa v francoski solati prispeva majoneza, in če njo spodiš, ostane velika luknja. Tale solatka je bolj sveža in kiselkasta in se pošteno trudi postaviti ob bok mastni, a slastni klasični francoski. Tu ne gre za boj med njima, ampak za okusno alternativo, ki ne teži s slabo vestjo ob pridnem nabiranju špeha.

Sekiranja naj bo konec, saj lahko najino francosko solato z grškim jogurtom napademo kar z zajemalko – brez slabe vesti!

Sestavine

  • zelenjava za francosko solato (skodelica graha, 2 korenčka, majhen krompir)
  • 5–6 kislih kumaric
  • 3 kuhana jajca
  • 170 g grškega jogurta z 0 % maščobe
  • zvrhana žlica jogurtove kisle smetane
  • pol limone
  • gorčica
  • sol
  • poper

Priprava

1. V soljenem kropu skuhamo na enakomerne koščke narezano zelenjavo za francosko solato. (Midva sva uporabila grah, korenje in manjši krompir. Zelenjave ne smemo razkuhati.) Potem vodo odlijemo, zelenjavo pa postavimo na hladno. Ohlajeni zelenjavi dodamo nakockane pirhe in kisle kumarice.

2. Zdaj sta na vrsti le še grški jogurt in jogurtova kisla smetana: skupaj z limonovim sokom in gorčico ju temeljito vmešamo k zelenjavi. Posolimo in popopramo po okusu, vse sestavine pa odmerimo glede na želeno sočnost.

Nasvet: Pomembno je, da je zelenjava še dokaj čvrsta, nikakor pa ne razkuhana, saj ima s tem nižji glikemični indeks, če pa želimo iz solatke odgnati še večino ogljikovih hidratov, se lahko znebimo graha in krompirja, ki jih vsebujeta največ. Namesto krompirja lahko uporabimo nakockano in skuhano nadzemno kolerabo. V mešanico lahko frcnemo tudi malo skuhane cvetače. Zdaj lahko mirno marširamo mimo vseh dobrot, pod katerimi se šibi miza, in se z vsem srcem lotimo sklede francoske solate.
Priporočamo še: 3 praznične krompirjeve priloge: malo dela, velik učinek

Recept in besedilo: Midva kuhava
Fotografija: oykuozgu/Getty Images

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed