Grah: 5 idej za preprosto kosilo ali večerjo, ko ni veliko časa

Sezona graha se začne spomladi, in čeprav je zamrznjen dostopen vse leto in okusen, ne more prekositi mladega, ki bo s svojo sladkobo popestril prav vsako jed.

Ker je grah hitro skuhan, je več kot primeren izbor za kosilo ali večerjo, ko nimamo veliko časa. Radi ga jemo v rižotah, s testeninami in njoki, tudi v solatah. Iz njega kuhamo kremne juhe, tudi v pesto ga spremenimo in namažemo na kruh ali uporabimo kot pomako. Sijajno se ujame s slano panceto ali sirom pa tudi z meto. Ste že kdaj poskusili bruskete z grahom? Hrustljav kruh, tekstura mehkega sira in čvrste zelene kroglice: slasten zalogaj vas bo zagotovo navdušil.

Brusketa

Za 4 osebe.

  • 200 g graha
  • 3 žlice jogurta
  • 170 g sira feta
  • 2 žlici sesekljane mete
  • malo drobnjaka strok česna
  • 3–4 redkvice
  • 8 kosov črnega kruha
  • oljčno olje
  • poper, sol

V skledi pomešamo feto, jogurt, sesekljan drobnjak in žličko oljčnega olja. Vodo zavremo in v njej za dve minuti blanširamo grah, potem odcedimo in stresemo v mrzlo vodo. Ko je grah ohlajen, ga dobro odcedimo, stresemo v skledo, solimo in pokapljamo z oljčnim oljem. Kruh narežemo na tanjše rezine in popečemo v toasterju ali po obeh straneh na žar plošči. Po eni strani natremo s česnom in pokapljamo z oljčnim oljem, premažemo s sirno mešanico, obložimo z redkvicami, grahom in potresemo s sesekljano meto.

Grah tekne tudi na hrustljavih kruhkih (Foto: OksanaKiian/Getty Images)

Rižota

Za 4 osebe.

  • mlada čebulica
  • strok česna
  • 300 g riža
  • 1,5 l jušne osnove
  • 300 g graha
  • 100 g parmezana
  • lupinica in sok pol limone

V kozici segrejemo oljčno olje in prepražimo čebulo, nanjo stresemo riž ter malce prepražimo, ves čas mešamo. Vlijemo zajemalko vroče jušne osnove in mešamo, dokler riž ne popije tekočine. Znižamo temperaturo in dodajamo tekočino, vsakokrat po zajemalko, in počakamo, da jo riž vsrka, kakšnih 20 minut. Dodamo grah, kuhamo 5 minut in odstavimo s štedilnika. Vmešamo parmezan, limonino lupinico in sok, solimo in popramo ter premešamo.

Ocvrtki

Za 16 ocvrtkov.

  • 150 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 2 jajci
  • 300 g graha
  • sol, poper
  • 50 g sira feta
  • mlada čebulica
  • malo sesekljanega peteršilja

Grah v vreli vodi blanširamo in odcedimo. V blender stresemo moko, pecilni prašek in jajci, sesekljano čebulico in pol graha ter zmeljemo, da se sestavine povežejo. Stresemo v skledo, dodamo preostali grah, sesekljan peteršilj in nadrobljeno feto. Segrejemo ponev in vlijemo malo sončničnega olja. Zvrhano žlico testa previdno stresemo v ponev ter malo potlačimo, da dobimo krog. Pečemo dve minuti, da se zlato hrustljavo zapeče, potem obrnemo in pečemo še dve minuti na drugi strani.

Fritata

Za 4 osebe.

  • 220 g brokolijevih cvetov
  • 2 stroka česna
  • 250 g graha
  • 8 jajc
  • 50 g čedarja

Brokoli razdelimo na manjše cvetove. V ponvi (približno 22 cm) segrejemo oljčno olje in pri srednji temperaturi prepražimo brokoli, kakšnih 5 minut, dodamo sesekljan česen in grah ter kuhamo dve minuti. V večji skledi razžvrkljamo jajca, dodamo nariban sir, solimo in popramo ter premešamo in prelijemo čez brokoli in grah. Premešamo, da se sestavine povežejo in lepo razporedijo po ponvi. Pri srednji temperaturi pečemo kakšnih 5 minut, da se fritata s spodnje strani lepo zapeče. Medtem segrejemo pečico, na funkcijo žar, in ponev za 3–5 minut potisnemo vanjo, da se fritata zapeče še z zgornje strani. Razrežemo na trikotnike in postrežemo.

Fritata je zares hitro pripravljena. Ob skledi solate bo to odličen obrok. (Foto: Lilechka75/Getty Images)

Testenine z grahom

Za 4 osebe.

  • žlica olja
  • 2 žlici masla
  • manjša čebula
  • 40 g pancete ali slanine
  • 250 g graha
  • malo metinih lističev
  • 150 ml jušne osnove
  • pest parmezana
  • sol, poper
  • 300 g testenin (metuljčkov)

V večjem loncu zavremo vodo, solimo in skuhamo testenine po navodilih na embalaži. V kozico vlijemo olje, dodamo maslo in segrejemo, da se stopi; dodamo sesekljano čebulo in na koščke narezano panceto ter prepražimo. Dodamo grah in sesekljano meto, prilijemo jušno osnovo in nariban parmezan ter kuhamo 3 minute, da se grah zmehča in tekočina povre. Metuljčke odcedimo in stresemo h grahu, premešamo in postrežemo.

Priporočamo tudi: 3 osvežilni napitki z bezgom, ki jih boste radi pili vse poletje

Naslovna fotografija: Lilechka75/Getty Images

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed