Hitra čokoladna torta brez moke z malinami
Med tortami, ki jih rada pečem, je ta moja najljubša. Prekaša jo le tista, s katero me mama razveseli za rojstni dan. Pripravljam jo že kakšnih deset let, odkar je mojo polico s kuharskimi knjigami obogatila še ena s potepanja po Italiji. Najprej sem sicer pomislila, da gre za napako v recepturi, saj med sestavinami nisem našla ničesar, kar bi torti pomagalo, da razvije telo. K sreči sem tvegala in odkrila pravo zadovoljstvo. A ker menim, da je vse lahko še malo boljše, je v tem dolgem obdobju od prvotnega recepta ostala le osnovna ideja, ki pa sem jo še poenostavila in količine prilagodila po svoje.
To je sladica, ki ne pozna letnega časa, saj se lahko z majhnim dodatkom popolnoma prilagodi sezoni. V hladnih dneh je krasna s ščepom čilija ali aromatizirana s kavo. Tudi brez vsega je popolna. Ker zdaj cvetijo vrtnice in zori jagodičevje, kar se oboje čudovito ujame z okusom čokolade, vam jo predstavljam v tej poletni različici.
In da ne pozabim – nikar naj vas ne zanese, da bi na to na pogled skromno tortico dodali kakšno masleno, jajčno ali drugo težko kremo, saj bo vse skupaj postalo preveč zagatno in neizrazito. Dobra stara stepena smetana je tista, ki vsak čokoladni grižljaj naredi še slajši. No, kakšen grški jogurt se bo v toplih dneh prav tako dobro obnesel.
Naj postane beseda čokolada vaša najljubša. S kodo OK15 pridobite 15 % popusta na vse BAM izdelke v spletni trgovini mojacokolada.si.
Povezava v okvirčku in med sestavinami vodi na spletno stran oglaševalca.
Čokoladna torta brez moke
Za tortni model premera 24 cm.
- 250 g BAM temne čokolade
- 100 g masla
- 4 jajca
- 2 žlici sladkorja
- žlica rožne vode
Dekoracija
- 200 ml sladke smetane za stepanje
- žlička rožne vode
- sveže maline ali BAM liofilizirane maline
- cvetovi vrtnic
Priprava
- Dno tortnega modela obložimo s papirjem za peko, obod namažemo z maslom.
- Pečico vključimo na 180 stopinj.
- Nad vodno kopeljo stopimo maslo in čokolado.
- Jajca in sladkor stepamo 7 minut na visoki hitrosti, da se količina potroji in nastane puhasta bleda pena. Proti koncu stepanja dodamo še rožno vodo.
- Naprej mešamo na roke: stopljeno čokoladno maso v treh delih nežno vmešamo v jajčno peno. Zakaj tako? Če bi vso dodali naenkrat, bi ubili preveč zračnih mehurčkov. Prav tako je ključnega pomena, da mešamo vedno v isto smer.
- Zmes vlijemo v pripravljen pekač in potisnemo v pečico. Pečemo približno 25 minut oziroma tako dolgo, da iz biskvita potegnemo suh zobotrebec.
- Pečeno torto pustimo nekaj minut v modelu, da sama odstopi od oboda, tega nato odstranimo in jo obrnemo na servirni krožnik. Odlepimo dno in papir za peko.
- Smetano čvrsto stepemo kot običajno, le proti koncu vihtenja metlic ji dodamo žličko rožne vode.
- Na ohlajeno torto razporedimo smetano, maline in okrasimo s cvetovi vrtnic.
Namig
Če torte ne boste takoj zmazali, priporočam, da jo shranite v hladilnik, a jo pred postrežbo postavite na sobno temperaturo vsaj pol ure prej, sicer ne bo tako topljiva in mehka, tudi ne tako okusna. S smetano in drugim jo obložite šele, preden jo boste ponudili.
Priporočamo še: Nedeljska sladica: osvežilni limonov kolač z makom in timijanom