Hitra fritata iz bučk, ki jo pripravimo kar v pečici
Bučke bi zlahka označili za najbolj vsestransko poletno zelenjavo, saj je precej nevtralnega okusa, tekstura pa se odlično ujame v kombinaciji z marsikatero sestavino. Iz njih lahko pripravljamo omake, zloženke, juhe, zavitke in z njimi celo nadomestimo testenine. Tokrat pa se bomo lotili kar preproste fritate, ki se bo spekla kar v pečici.
Bučke lahko uživamo surove, v solatah, pečene, kuhane, dušene, ocvrte ali celo polnjene. Tokrat jih bomo narezali na tanke kolobarje, zmešali z jajci in še nekaj drugimi sestavinami ter jih spekli v pečici. Da bo jed še bolj okusna, pa bomo fritato nadevali s sirom, ki se bo med peko lepo stopil.
Težko si zamislimo, da bi za kosilo v vročih dneh pripravili bolj preprosto jed, hkrati pa si je recept zanjo dobro zapomniti tudi zato, da nam bučke ne bi ostajale, ko vrt podivja. Bučkina fritata vsebuje le nekaj sestavin, ki jih imamo navadno na zalogi, po želji pa jo vedno lahko obogatite tudi s kakšnim koščkom slanine, drugo zelenjavo ter drugimi dodatki po lastnih željah.
Sestavine
- 3 srednje velike bučke
- 1 srednje velika čebula
- sol, poper
- oljčno olje
- 3 jajca
- 30 g naribanega sira
- zelišča po želji
- 1 žlica drobtin
- 100 g sira v lističih
Priprava
- Pečico vključimo na 180 stopinj.
- Bučke operemo in narežemo na tanke kolobarje ter sesekljamo čebulo. Oboje stresemo v posodo, začinimo s soljo in poprom ter polijemo z oljčnim oljem. Premešamo, pretresemo na pekač in pečemo približno 15 minut, da se zelenjava zmehča.
- V posodi na hitro stepemo jajca, vmešamo parmezan in zelišča. Dodamo še pečene bučke in drobtine.
- Premešamo in polovico vlijemo v pekač okrogle oblike. Po vrhu položimo rezine sira, nato pa prelijemo s preostankom bučk z jajci.
- Vse skupaj vrnemo v pečico ter pečemo približno 25 minut, dokler fritata po vrhu ni zlato zapečena.