Odprta Kuhinja

Hitra fritata iz bučk, ki jo pripravimo kar v pečici

Fritata iz pečice. (Foto: Lilechka75/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Začenja se sezona bučk, tale recept pa si velja shraniti, saj bo hitro pripravljena bučkina fritata v poletnih dneh še kako teknila.

Bučke bi zlahka označili za najbolj vsestransko poletno zelenjavo, saj je precej nevtralnega okusa, tekstura pa se odlično ujame v kombinaciji z marsikatero sestavino. Iz njih lahko pripravljamo omake, zloženke, juhe, zavitke in z njimi celo nadomestimo testenine. Tokrat pa se bomo lotili kar preproste fritate, ki se bo spekla kar v pečici. 

Bučke lahko uživamo surove, v solatah, pečene, kuhane, dušene, ocvrte ali celo polnjene. Tokrat jih bomo narezali na tanke kolobarje, zmešali z jajci in še nekaj drugimi sestavinami ter jih spekli v pečici. Da bo jed še bolj okusna, pa bomo fritato nadevali s sirom, ki se bo med peko lepo stopil. 

Težko si zamislimo, da bi za kosilo v vročih dneh pripravili bolj preprosto jed, hkrati pa si je recept zanjo dobro zapomniti tudi zato, da nam bučke ne bi ostajale, ko vrt podivja. Bučkina fritata vsebuje le nekaj sestavin, ki jih imamo navadno na zalogi, po želji pa jo vedno lahko obogatite tudi s kakšnim koščkom slanine, drugo zelenjavo ter drugimi dodatki po lastnih željah. 

Sestavine

  • 3 srednje velike bučke
  • 1 srednje velika čebula
  • sol, poper
  • oljčno olje
  • 3 jajca
  • 30 g naribanega sira 
  • zelišča po želji
  • 1 žlica drobtin
  • 100 g sira v lističih

Priprava

  1. Pečico vključimo na 180 stopinj.
  2. Bučke operemo in narežemo na tanke kolobarje ter sesekljamo čebulo. Oboje stresemo v posodo, začinimo s soljo in poprom ter polijemo z oljčnim oljem. Premešamo, pretresemo na pekač in pečemo približno 15 minut, da se zelenjava zmehča.
  3. V posodi na hitro stepemo jajca, vmešamo parmezan in zelišča. Dodamo še pečene bučke in drobtine.
  4. Premešamo in polovico vlijemo v pekač okrogle oblike. Po vrhu položimo rezine sira, nato pa prelijemo s preostankom bučk z jajci.
  5. Vse skupaj vrnemo v pečico ter pečemo približno 25 minut, dokler fritata po vrhu ni zlato zapečena. 

image_alt
Zapečene bučke z jajci in sirom

Datum Objave: 3.7.2024 ob 06:07

Več iz te teme:

bučkekosilohitro in preprosto

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.