Odprta Kuhinja

Hitra zmečkana sirnica

Su Boregi/Turkish Patty on wooden surface.
Odpri galerijo
A+   A-
Taka sirnica je okusna, verjetno pa bo še za kanček boljša, če bomo mlečne izdelke, to je skuto, kislo smetano ter jajca poiskali pri najbližjem malem kmetovalcu.Andreja Jagodic z možem Viktorjem vodi Poličarjevo kmetijo v Naklem pri Kranju. Pri delu na kmetiji pomagajo njeni starši Štefka in Janez Pavlin, ko imajo čas, pridne roke posodijo še vsi trije otroci: Kocelj, Jera in Ajda. S Poličarjeve kmetije prihajajo (sveži in suhi) mesni izdelki, pomemben del ponudbe pa predstavljajo mlečni. »S sirarstvom se je na kmetiji začela ukvarjati moja mama Štefka, ki je že pred leti sprva izdelovala skuto za eno od kranjskih prodajaln bureka,« se začetkov sirarskega razvoja kmetije spominja Andreja Jagodic. Tudi zaradi te zgodbe je za nas pripravila preprost recept za okusno sirnico ali sirov burek, če se izrazimo po domače. Tega z listi kupljenega vlečenega testa lahko pripravimo zelo hitro, zato je odličen obrok za dni, ko nam za kuhanje enostavno zmanjkuje časa.

Hitro kosilo po receptu Andreje Jagodic. (Foto: Špela Ankele)
Hitro kosilo po receptu Andreje Jagodic. (Foto: Špela Ankele)

Sirnica


Za 4–6 oseb.

  • zavitek kupljenega vlečenega testa

  • 500 g skute

  • 2 jajci

  • sol

  • žlica ali dve zdroba (po želji)


Preliv

  • 2 dl kisle smetane

  • 1 jajce


In še

  • malo maščobe (za pekač)


Priprava


1. Pečico vklopimo na 170 ali 180 stopinj.

2. Liste vlečenega testa razvijemo, potem pa počez prerežemo na pol.

3. V skledi zmešamo skuto, 2 jajci, sol in zdrob (če želimo).

4. S to mešanico namažemo list testa, a ne čisto do roba. Potem hkrati zmečkamo namazano polovico lista in tisto, ki je spodaj – dva lista testa torej. »S kremo nam ni treba pretiravati – na polovico lista namažemo žlico nadeva,« pravi Andreja Jagodic.

5. Pekač namastimo in vanj, podobno kot buhtlje, drugega ob drugega polagamo v krog zmečkane liste. Ko je pekač poln, čez prelijemo mešanico kisle smetane in jajca.

6. Pečemo kakih 40 minut. »Zraven vedno pripravim solato kristalko, ker jo otroci obožujejo,« še svetuje Andreja.
Priporočamo še: 8 živil, ki nas najbolje nahranijo

Naslovna fotografija: Esin Deniz/Getty Images
Datum Objave: 19.1.2021 ob 08:01

Več iz te teme:

brezmesne jediskutabureksirnica

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.