Odprta Kuhinja

Hitri skutni njoki

Hitri skutni njoki (Foto: Qwart/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Njoki, ki jih zamesimo iz moke in skute, ki jo uporabimo namesto krompirja, so rahli in sočni ter izjemno okusni; dela z njimi pa je ravno toliko ali celo manj kot s krompirjevimi.

Njoki ali svaljki so priljubljena jed, ki jo lahko vsak trenutek kupimo v trgovini, običajno globoko zamrznjeno. Vendar jih je tako enostavno pripraviti, da jih zlahka naredimo sami. Splača se jih narediti v večji količini in tisto, česar ne pojemo, spraviti v zamrzovalnik. Testo pripravimo iz moke in kuhanega krompirja, kar je sicer enostavno, vendar dlje traja. Postopek poenostavimo, če namesto krompirja uporabimo skuto. Taki njoki bodo še bolj rahli. Zraven se priležejo različne omake, mesne, zelenjavne, gobove, pa tudi sirne, ali pa jih preprosto postrežemo s prepraženimi drobtinami in malce sladkorja. 

Priporočamo tudi: naš recept za premium domače krompirjeve njoke

Skutni njoki

Za 4 osebe.

  • 500 g skute
  • 250 g moke
  • 1 jajce
  • 1 žlička soli

Priprava

  1. V skledo damo skuto in jajce, solimo in temeljito premešamo. Postopoma dodajamo moko in temeljito mešamo, dokler ne nastane gladka homogena masa.
  2. Potem testo stresemo na pomokano delovno površino in ga z rokami mesimo, dokler ne postane voljno in se neha lepiti na roke. Po potrebi dodajamo še malo moke.
  3. Pripravljeno testo razdelimo na tri ali štiri kose in jih razvaljamo na približno dva centimetra dolge svaljke. Narežemo jih na centimeter in pol, po potrebi še oblikujemo in skuhamo v osoljeni vodi. Kuhani so, ko se dvignejo na površje.
  4. Postrežemo s poljubno omako.

Priporočamo še: Če imate na zalogi goveje zrezke, lahko skuhate to fit kosilo

Naslovna fotografija: Qwart/Getty Images

Datum Objave: 11.1.2024 ob 05:01

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

Alenka Kociper