Odprta Kuhinja

Hitro pripravljen burek na grški način

Pita na grški način. (Foto: Fascinadora/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Jed, ki jo poznamo pod različnimi imeni, tokrat pripravljamo na grški način. Narejena je hitro, zaradi odličnega okusa pa s krožnikov še hitreje izgine.

Burek je jed mnogih imen, odvisno, v kateri pokrajini si jo privoščimo. Ker je izjemno priročen prigrizek, jo pri nas srečamo na mnogih točkah v mestu. Če potujemo izven naših meja, pa jo bomo našli tudi pod imenom sirnica, pita ali celo borek. Vsaka pokrajina ima pri pripravi tega odličnega recepta svoje specifike. Tokrat smo se odločili, da ga pripravimo na grški način.

V osnovi gre za zvitke vlečenega testa, ki so polnjeni z najrazličnejšimi nadevi. Od skute, mesa, špinače, krompirja in celo sestavin za pico. Recepti se med seboj razlikujejo predvsem po načinu zvijanja testa, pa tudi nekaterih pridruženih sestavinah, ki jih poleg glavnih zmešamo v nadev. Glede na to, da smo se tokrat lotili grške različice, bo polnilo temu primerno. Država namreč slovi po feti in ta vrsta slanega sira bo tako tudi zvezda današnje jedi, saj ji bo dala značilno slano aromo. 

Sicer pa lahko uporabimo katerokoli vrsto mladega sira v slanici, ki jo bomo našli na trgovinskih policah ali pri lokalnem kmetu. Dodali mu bomo še sesekljano mlado špinačo, po želji pa lahko v nadev zmešamo tudi natrgana sveža zelišča. Ker gre za grško pito, bomo temu primerno uporabili tudi najbolj priljubljeno mediteransko vrsto maščobe, to je ekstra deviško oljčno olje. 

Sestavine

 • 300 g mladega sira v slanici
 • 100 g feta sira
 • pest mlade špinače
 • 2 jajci
 • 8 listov vlečenega testa
 • sol, poper
 • oljčno olje

Priprava

 1. Pečico vključimo na 200 stopinj.
 2. V posodi najprej zmešamo sestavine za nadev. Siru primešamo jajci, sesekljano mlado špinačo, sol in poper.
 3. Po delovni podlagi razvlečemo dva lista testa ter ju premažemo z oljčnim oljem. Po robu testa namažemo nadev ter ga najprej zavijemo kot palačinko, nato pa jo postavimo na pekač in zavijemo v obliki polžka. Postopek ponovimo, da porabimo vse testo in nadev. 
 4. Pito pokapljamo z oljčnim oljem ter vse skupaj postavimo v pečico. Pečemo 30 minut do zlato rjave barve.

image_alt
Žepek, ki nikoli ne razočara

Datum Objave: 25.3.2024 ob 07:03

Več iz te teme:

hitro in preprostovlečeno testoburek

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.