Odprta Kuhinja

Hrustljava jajca za zajtrk, kot jih pripravi avtor kuharske uspešnice

Jajca na oko. (Foto: Ilya Binus/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Naj vas pozdravimo z dobro jutro, saj vam v spodnjih vrsticah serviramo recept za odličen začetek dneva. Pripravili bomo hrustljava jajca na oko, ki vas bodo navdušila.

Dober zajtrk naj bi zagotavljal tudi dober začetek dneva, zato pri njegovi pripravi nikar ne gre iskati bližnjic. Ker se nam ob tem času navadno tudi precej mudi, pa seveda okrog jutranjega obroka ne bomo preveč komplicirali. Pri receptu se bomo zgledovali po Edu Smithu, avtorju kuharske uspešnice Good Eggs oziroma v prevodu Dobra jajca. Recimo, da mu glede priprave zajtrka lahko zaupamo, saj je ekspert prav pri ustvarjanju s to polnovredno sestavino, kajne?

Pravzaprav gre za še eno različico ocvrtih jajc na oko, le da jim tokrat dodamo še hrustljavo podlago, ki je poleg tega, da odlično hrska med zobmi, tudi izjemno aromatičnega okusa. Brez skrbi, ne gre za prav nič eksotičnega: to doživetje za čutila pripravimo kar iz mešanice čedarja in parmezana. 

In da celotno jed popolnoma zaokrožimo, pečeno jajce na sirovi čipki položimo na majhno popečeno tortiljo, vse skupaj prelijemo z omako, ki je na las podobna tržaški, in uživamo v okusnem poletnem zajtrku. 

Tortilja seveda ni obvezna, lahko jo zamenjamo tudi s kruhom ali celo zelenjavo. Namesto tržaške omake, če vas skrbi zadah po česnu, ki, priznajmo, lahko traja, pa lahko vse skupaj zabelite tudi z žlico pesta. 

Sestavine

  • žlička masla
  • žlica ribanega parmezana
  • žlica ribanega čedarja ali drugega podobnega sira
  • 1 jajce
  • 1 majhna tortilja
  • strok česna
  • žlica oljčnega olja
  • peteršilj

Priprava

  1. Najprej naribamo obe vrsti sira in ju zmešamo v skodelici. Na ponvi raztopimo maslo in površino posujemo s sirom. Pečemo pri srednje velikem ognju, da se sir najprej raztopi in začne dobivati obliko čipke. Nato na vrh ubijemo jajce in pečemo, dokler sir spodaj ni hrustljavo zapečen, rumenjak pa ostaja tekoč.
  2. V tem času sesekljamo česen in peteršilj na drobne koščke ter ju prelijemo z oljčnim oljem. 
  3. Vsebino ponve prestavimo na tortiljo in vse skupaj prelijemo s česnovo omako. Tortiljo prepognemo v takos in uživamo v eksploziji mešanice aromatičnih okusov. 

image_alt
Preprost piknik kruh brez kvasa, mehek kot biskvit (VIDEO)

 

 

Datum Objave: 5.6.2024 ob 07:06

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: