Odprta Kuhinja

Imenitna frika po receptu nonice

Frika po receptu nonice (Foto: Črt Piksi)
Odpri galerijo
A+   A-
V Gorici za to jed, ki jo imenujejo frico, uporabijo sir montaž (montasio), mi se lahko odločimo za katerega drugega poltrdega. Recept so nam narekovali v stari goriški gostilni Alla Luna.

Ta gostilna, ki bi ji lahko rekli Pri Luni, ima dolgo zgodovino. Odprli so jo konec 19. stoletja, zadnjih sedemdeset let pa jo vodi zamejska družina Pintar.

Pravzaprav sta na čelu gostilne dve dami, mama Celestina in hčerka Elena Pintar, ki sta na jedilnik uvrstili same stare recepte.

»Poleg receptov moje babice po očetovi strani, Uršule, so tu tudi jedi, ki jih je pripravljala že Maria Pisk, moja nona po mamini strani,« nam, ne brez ponosa, pove Celestina Goljevscek, poročena Pintar, ki gostilno Alla Luna vodi skupaj s hčerko Eleno. Ravno Elena je bila tista, ki je pregledala recepte prednic, jih le malo prilagodila času in uvrstila na jedilnik.

»Obe moji prababici sta recepte zapisovali na lističe, ki so se ohranili zataknjeni med liste starih knjig. Nobena ni imela kuharskih zvezkov, v katerih bi zbirala recepte,« pove Elena Pintar, potem pa jo znova odnese v kuhinjo, da bi jedi, pripravljene po starih recepturah, prinesla pred nove goste.

Več o tej zanimivi gostilni, ki je videti kot nekakšen muzej goriške kulinarike, si lahko preberete tukaj.

Preden skočimo na recept za friko po receptu nonice, samo še drobno opozorilo: ta jed je zelo nasitna!

Frika po receptu nonice

Za 4 do 6 oseb.

  • 500 g poltrdega sira (treh starosti: svež, srednje in zelo star)
  • 500 g krompirja
  • 250 g čebule
  • malo olja
  • sol, poper

Priprava

  1. Čebulo na malo olja in med nenehnim mešanjem prepražimo v ponvi.
  2. V skledo naribamo sir, dodamo krompir, ki smo ga olupili in narezali na zelo tanke rezine, prepraženo čebulo ter sol in poper. Premešamo, da nastane enakomerna zmes.
  3. Preložimo jo v segreto ponev (teflonsko ali drugo, na katero se hrana ne prijema), poravnamo, da je frika enakomerno debela, in pečemo na srednjem oziroma manjšem ognju toliko časa, da se jed (ki je videti kot debela palačinka) spodaj lepo zapeče.
  4. Ko je lepo zapečena, previdno obrnemo (lahko s pomočjo krožnika) in spečemo še na drugi strani.

Priporočamo še: Namigi italijanskega kuharja za odlično pripravljeno polento

Datum Objave: 7.3.2024 ob 10:03

Več iz te teme:

krompirsirslovenska kuhinjaAlla Luna

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.