Odprta Kuhinja

Takšni doma pripravljeni rogljiči so trenutno velik hit na družbenih omrežjih

Rogljiči. (Foto: Cami Schefer/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Težko se domislimo bolj ikonične vrste peciva kot je francoski rogljič. Nič čudnega, da znova in znova dobiva nove in nove različice.

Francoski rogljiček, znan tudi kot croissant, je ena izmed najbolj priljubljenih pekovskih dobrot na svetu. Kljub temu da ga danes dojemamo kot simbol francoske kulinarike, pa njegovo poreklo bojda sega v Avstrijo, in ne v Francijo. Zgodba o rogljičku se začenja v 17. stoletju, ko je dunajski pek izumil pecivo v obliki polmeseca v čast zmage nad Turki, ki so takrat oblegali Dunaj.

Pekovsko mojstrovino so poimenovali kipferl, ta avstrijski prednik današnjega rogljička pa je bil izdelan iz bolj bogatega, gostejšega testa. Ko je Marija Antoaneta, avstrijska princesa, postala francoska kraljica, naj bi s seboj prinesla tudi ljubezen do kipferla, ta pa se je v Franciji sčasoma razvil v bolj listnato in masleno različico, ki jo poznamo danes.

A po zgledu družbenih omrežij bomo danes croissant spekli čisto drugače in še bolj izven okvirjev. Pripravili ga bomo iz riževega testa, saj je takšna peka v teh dneh velik hit na tiktoku in instagramu. Domislica se na prvi pogled sicer zdi precej čudna, a smo se odločili, da vseeno poskusimo, kaj lahko nastane iz tankega riževega testa, pomočenega v jajce. 

Sestavine

  • 2 jajci
  • 60 ml mleka
  • 1,5 žlice sladkorja
  • pol žličke vaniljevega ekstrakta
  • 1 žlica zmehčanega masla
  • 1 ščepec cimeta
  • 1 ščepec pecilnega praška
  • 6 lističev riževega papirja
  • pol žlice sladkorja za posip

Priprava

  1. Pečico vključimo na 175 stopinj Celzija.
  2. V posodi razžvrkljajmo jajca in vmešamo mleko, sladkor, vaniljev ekstrakt, stopljeno maslo, cimet in pecilni prašek. Vse skupaj dobro premešamo, nato pa prelijemo v plitvo posodo.
  3. Vzamemo rižev papir in vsakega posebej pomočimo v pripravljeno tekočino, nato jih zložimo enega na drugega (za en rogljiček potrebujemo tri papirje). Papirje nato razrežemo na tri dele, kot je prikazano v videu, v obliko trikotnika, nato pa jih zložimo in prepognemo, da dobimo obliko rogljička. Enako ponovimo tudi z drugimi tremi riževimi papirji, da dobimo še en rogljič.
  4. Rogljičke položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, nato pa jih posujemo s sladkorjem. Pečemo jih 30 do 35 minut, dokler se ne napihnejo in ne postanejo zlato rjave barve.

Priporočamo še: Korenčkova marmelada s pridihom orienta: vsi vas bodo spraševali za ta recept

 

Datum Objave: 4.9.2024 ob 07:09

Več iz te teme:

rogljičirižev papirpecivo

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.