Jabolčna torta z rabarbaro

Iz rabarbare pripravimo okusne pite, torte ali zavitke, zelo dobra je v kombinaciji z jabolki.

Rabarbara je v sodobni kuhinji rahlo pozabljena zelenjadnica, ki pa jo povečini uporabljamo kot sadje v sladicah. Rdeča stebla imajo rahlo kiselkast in osvežujoč okus, pogosto jo kombiniramo z jagodami in jabolki. Samostojno jo skuhamo v kompot ali marmelado. Ker so stebla privlačne rdeče barve, je jedem tudi v okras. Rabarbara danes ne raste več kot nekoč v vsakem vrtu, zato poglejmo, ali jo lahko kupimo v trgovini ali na tržnici. Uživamo le stebla, zelene liste zavržemo ali jih damo na kompost. Rabarbara bo prijetno osvežila razne jabolčne pite, zavitke in kolače. Tokrat predstavljamo recept za francosko torto, v kateri se družita jabolko in rabarbara.

Sestavine (za 4 osebe)

– 250 g moke
– 1 pecilni prašek
– 50 g sladkorja
– 1 vaniljev sladkor
– 2 jajci
– 50 g stopljenega masla
– 200 g jabolk
– 200 g rabarbare
– 1 žlička naribane limonine lupine

Priprava

1. Penasto umešamo jajca, sladkor in vaniljev sladkor. Dodamo maslo, naribana jabolka, limonino lupino in rahlo premešamo. Na koncu dodamo še moko, ki smo ji primešali pecilni prašek. Še enkrat dobro premešamo, da dobimo kompaktno zmes.

2. Naložimo v pomaščen model za torte in enakomerno porazdelimo. Očiščeno in na koščke narezano rabarbaro razporedimo po testu in potresemo z malo sladkorja. Pečemo pri 180 stopinjah C slabo uro.

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Pri ljubiteljici čokolade, začimb in polnih okusov

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana