Odprta Kuhinja

Jabolčni krofi, povaljani v sladkor in cimet

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Naveličani klasičnih krofov? Imamo naravnost slastno idejo, kako jih spremeniti v pregrešne jabolčne polžke.


Sestavine



  • 250 g gladke moke

  • 250 g ostre moke

  • polovica zavojčka pecilnega praška

  • 250 ml mleka

  • kocka kvasa

  • 4 rumenjaki (če imate manjša jajca, jih uporabite 5)

  • 50 g sladkorja

  • 40 g razmehčanega masla

  • lupinica limone

  • zavojček sladkorja z burbonsko vaniljo

  • 1,5 žlice ruma

  • 1 žlica kisle smetane

  • pol žličke soli

  • po želji žlička kurkume


Dodatno



  • na majhne kocke narezani jabolki

  • beljak

  • kristalni sladkor

  • cimet

  • 1,5 l olja za cvrtje


Priprava


1. V skledo kuhinjskega robota presejemo moki in pecilni prašek, ob rob dodamo sol. Naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas, dodamo dva ščepa sladkorja in malce mleka (od količine, s katero bomo zgnetli testo). Pomešamo in kvasec potresemo z moko. Kvas bo pravšnji, ko se bodo na njem videle drobne razpoke. To bo po približno 15 minutah.


2. Pripravimo jajčno zmes: sladkor in rumenjake dobro zmešamo z mešalnikom. Dodamo vaniljo, limonovo lupinico, rum in mleko. Še enkrat dobro premešamo, da je zmes penasta.


3. Mokro zmes prilijemo v posodo kuhinjskega robota in gnetemo. Testo počasi gnetemo (jakost 2 od 10) približno 15 minut oziroma, ko testo odstopi od posode in jo dobesedno počisti ter se lepo sveti. Nato postopoma dodajamo koščke razmehčanega masla in gnetemo še približno 5 minut.


4. Testo vzamemo iz posode, ga oblikujemo v kroglo in vrnemo nazaj v posodo, ki smo jo očistili in rahlo premazali z oljem. Pokrijemo s plastično ali povoskano folijo in počakamo, da dvojno naraste.


5. Jabolki narežemo na majhne kocke.


6. Na delovno površino položimo rjuho ali prt in jo rahlo potresemo z moko. Na to predenemo vzhajano testo in ga raztegnemo izmenjaje z rokami in valjarjem. Valjamo zelo nežno, da iz testa ne iztisnemo preveč zraka. Nared smo, ko je pred nami pravokotnik, ki ima debelino ženskega mezinca.


7. Testo potresemo z jabolkom in zvijemo kot zavitek (ne pretiravajte s količino jabolka). Na koncu zvitka testo malce premažemo z beljakom, da se lepo sprime. Če tega ne naredimo, se med cvrenjem lahko razpre. Krofke odlagamo na pomokan prtič in jih pokrite vzhajamo približno 15 minut, da se odebelijo.


8. Segrejemo olje. Pustne dobrote cvremo na okoli 165 stopinjah, kar lahko, če nimamo termometra, preprosteje preverjamo tudi z ročajem lesene kuhalnice. Ko okoli njega zabrbotajo nežni mehurčki, je dovolj vroče. Tako temperaturo preverjamo tudi med cvrenjem in prilagajamo jakost ognja.


9. Jabolčne krofke cvremo dve minuti na eni in dve minuti na drugi. Prvi polčas vedno v zaprti posodi, drugi polčas pa odkrito. Izdelke v olje odlagamo v smeri proč od sebe, da se ne opečemo, hkrati pa tako, tako da je tista stran, ki je bila pod rjuho zgoraj, zdaj potopljena v olje. Odlagamo na papirnate serviete, ki vpijejo odvečno maščobo.


10. Še tople jabolčne krofe povaljamo v mešanici kristalnega sladkorja in cimeta.


Priporočamo še: Najboljši flancati: poglejte, kako jih pripravi kraljica krofov Rosana Jug Povhe (VIDEO)

Fotografija: Sonja Ravbar





Datum Objave: 17.2.2023 ob 08:02

Več iz te teme:

krofijabolčni krofi

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.