Jabolčni krofi za jesensko sladkanje
Najboljši so pravkar ocvrti, še malce topli. Spečemo jih lahko tudi v pečici ali cvrtniku na vroč zrak, tako se izognemo nezdravi maščobi, a resnici na ljubo tako pripravljeni ne bodo tako okusni kot ocvrti. Če si jih privoščimo le občasno, jih kar pogumno potopimo v vrelo olje, kot velevajo tradicionalni recepti. Jabolčni krofi so, kot rečeno, najboljši sveži, za od dva do tri dni jih lahko spravimo tudi v dobro zaprti posodi na sobni temperaturi.
Jabolčni krofi
Za 4 osebe.
- 2 skodelici jabolčnega soka
- 3 skodelice večnamenske moke
- 0,5 skodelice polnozrnate moke
- 0,5 skodelice rjavega sladkorja
- 2 žlički pecilnega praška
- 0,5 žličke soli
- 0,5 žličke sode bikarbone
- 0,5 žličke mešanice mletega kardamoma, muškatnega oreščka, cimeta in pimenta
- 2 veliki jajci
- 6 žlic stopljenega masla
Priprava
1. V kozici zavremo sok in ga na močnem ognju kuhamo slabih petnajst minut.
2. V skledi zmešamo moko, sladkor, pecilni prašek, sol, sodo bikarbono in začimbe.
3. V drugi skledi stepemo jajca, maslo in ohlajeni prevreti sok. Vmešamo v moko in zamesimo lepljivo testo.
4. Skledo s testom pokrijemo in za najmanj eno uro postavimo v hladilnik. Ohlajeno testo razdelimo na dva dela in na pomokani površini razvaljamo na 2 centimetra debeline.
5. Z modelčkom izrežemo krofe in jih ocvremo v vročem olju do zlato rjave barve, na vsaki strani približno dve ali tri minute.
6. Odcedimo na papirnatih brisačah in nekoliko ohladimo, po želji potresemo s sladkorjem v prahu ali pomočimo v glazuro.
Priporočamo še: Najlepši bučni njoki, ki očarajo, še preden jih poskusite
Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Liveslow/Getty Images