Jabolčni pekmez: potrebujemo samo eno sestavino, to so jabolka oziroma jabolčni sok

Pekmez je lahko sladek ali kisel, odvisno od tega, kakšna jabolka uporabimo. Tudi količina končnega izdelka je nekoliko odvisna od sočnosti sadja.

Za jabolčni pekmez tradicionalno velja, da vsebuje veliko železa in vitamina C, krepi odpornost in pomaga pri čiščenju jeter. Postopek priprave je precej preprost. Jabolka očistimo, če so bila škropljena, olupimo, odstranimo vse poškodovane in črvive dele ter narežemo na kose. Iz jabolk moramo namreč iztisniti sok, kar naredimo s sokovnikom ali pa jih zmeljemo in nato iz njih iztisnemo sok kot za mošt. Sama sem uporabila sokovnik.

Jabolčni sok prelijemo v večjo posodo in začnemo kuhati; ogenj naj bo zmeren, da lepo počasi vre. Vmes s kuhalnico večkrat dobro premešamo, da se pekmez ne prismodi, sproti odstranjujemo nastale penice. Kuha se zelo dolgo, tako dolgo, da se začne zgoščevati, končni izdelek pa je po gostoti podoben medu in je temne, skoraj že črne barve.

Kako uporabiti pekmez

Zelo dober je namazan na kruh, kot dodatek jogurtom, v kombinaciji s sladko smetano ali pa ga uživamo po žličkah, najbolje zjutraj na tešče.

Namig: Sama sem ga kuhala iz 12 kg domačih, zelo sočnih jabolk in iz te količine je nastalo slab liter in pol temnega jabolčnega pekmeza.

Pripravila in fotografirala: Barbara Šabeder Jančič

Priporočamo še:  Posebni buhtlji, ki so videti kot iz francoske pekarne, navdušujejo množice (recept)
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana