Odprta Kuhinja

Jabolčni štrudelj, kot ga pripravijo v znani gostilni

Odpri galerijo
A+   A-
Verjemite nam: ta jabolčni štrudelj je prav poseben, saj se zaradi bogatega preliva ustavi nekje na pol poti med jabolčnim zavitkom in bogato gibanico. Recept so nam zaupali v znani celjski Gostilni Francl.


Gostilno Francl z mlado ekipo vodi komaj 23-letni Sebastjan Grobelšek. Kot nam je povedal, je že od mladosti vedel, da bo njegov poklic v gostinstvu. Ni pa se niti v sanjah nadejal, da bo pri komaj 19-letih prevzel posel.

»Že kot otrok sem si želel nekega dne voditi gostilno, nisem pa si predstavljal, da jo bom tako zgodaj, še v najstniških letih. Takrat so jo ravno ponudili v najem – in sem se odločil. Dela je veliko, pravzaprav ogromno, a ni mi žal,« nam je med drugim povedal v pogovoru, ki ga v celoti lahko preberete tukaj.

Z dvema receptoma smo se v našo malo redakcijo vrnili iz Celja: kmalu pokažemo recept za popolnega sočno ocvrtega piščanca, tukaj pa še navodila za pripravo jabolčnega štrudlja, ki zaradi bogatega preliva po okusu že kar malo spominja na gibanico.

Drobno opozorilo: priprave testa se lotimo že dan prej.

Ta zavitek je prav poseben, saj se zaradi bogatega preliva ustavi nekje na pol poti med jabolčnim zavitkom in bogato gibanico.
Ta zavitek je prav poseben, saj se zaradi bogatega preliva ustavi nekje na pol poti med jabolčnim zavitkom in bogato gibanico.

Jabolčni štrudelj


Za 12 do 15 kosov.

Testo

  • 300 g moke

  • 2 jajci

  • zavitek vaniljevega sladkorja

  • 10 g (oziroma četrt kocke) kvasa

  • mlačna voda (po potrebi)

  • ščepec sladkorja, ščepec soli


Nadev

  • 1,5 kg jabolk

  • košček masla

  • malo sladkorja

  • zavitek vaniljevega sladkorja

  • mleti cimet


Preliv

  • 700 g skute

  • 500 g sladke smetane

  • 2 jajci

  • žlička mletega cimeta

  • 0,3 dl ruma

  • Pripravimo še: malo moke (za pomokanje prta), košček masla (za pekač), sladkor v prahu (za posip)


Priprava


1. Vse sestavine za testo zmešamo. Če je treba, prilijemo še malo mlačne vode. Dobro pregnetemo – vsaj 15 minut. Nato testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem in položimo v posodo. Posodo pokrijemo in pustimo počivati čez noč v hladilniku.

2. Nadev: jabolka olupimo in nasekljamo na lističe. Prepražimo jih na koščku masla in dodamo še cimet, sladkor in vaniljev sladkor. Ohladimo do mlačnega.

3. Spočito testo raztegnemo na prtu, ki smo ga rahlo pomokali. Ko je dovolj raztegnjeno, ga dobro polovico enakomerno posujemo z jabolčnim nadevom. Zvijemo v štrudelj – zvijati začnemo na strani, kjer je nadev.

4. Štrudelj prerežemo na tri ali štiri kose (odvisno do velikosti pekača). Preložimo jih v namaščen globlji pekač in enakomerno prelijemo s prelivom. Tega pripravimo tako, da skuto dobro premešamo z mešalnikom, nato vmešamo še druge sestavine.

5. Pečemo približno uro v pečici, ogreti na 170 stopinj Celzija. Ko se ohladi do mlačnega, posujemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.
Priporočamo še: Krompirjev golaž, kot se ga loti naša spletna urednica Mateja Delakorda

Fotografija: Dean Dubokovič
Datum Objave: 2.11.2023 ob 11:11

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: