Jagodne kocke z rabarbaro in čokoladno smetano

Brez takih domačnih receptov naj ne bo nobena gospodinja. Kolač narežemo na kocke in ponudimo ob skodelici kave.

Sestavine

  • 3 jajca
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 2 rumova sladkorja (ali dve žlici)
  • 70 g stopljenega masla
  • 230 g kisle smetane
  • 70 ml olja
  • žlica pomarančnega likerja ali ruma
  • 240 g moke
  • 10 g pecilnega praška
  • 350 g jagod
  • 2 stebli rabarbare
  • 2 žlici kristalnega sladkorja

Dodatno

  • 250 ml sladke smetane za stepanje
  • 2–3 žlice čokoladnega namaza

Priprava

1. Pečico vključimo na 185 stopinj, pekač obložimo s peki papirjem.

2. Jagode očistimo in narežemo na manjše koščke, rabarbaro olupimo in narežemo na kocke.

3. Jajca in sladkor stepemo, da dobimo svetlo kremo, nato dodamo pomarančni liker, rumov sladkor, maslo, olje, kislo smetano in zmešamo.

4. Počasi med mešanjem dodajamo moko, pomešano s pecilnim praškom, in zmešamo, da dobimo gladko testo.

5. V pekač naložimo polovico testa, po njem potresemo rabarbaro in po njej žlico kristalnega sladkorja. Nato razporedimo drugo polovico testa in po njem jagode, ki jih potresemo s preostalo žlico kristalnega sladkorja.

6. Pečemo eno uro.

7. Pečen kolač delno ohladimo, nato ga vzamemo iz pekača in povsem ohladimo.

8. Smetano stepamo; ko se oblikujejo mehki vršički, dodamo čokoladni namaz in stepemo do konca.

Priporočamo še: Kaj pomenijo pikice, s katerimi so na površini posute jagode
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed