Odprta Kuhinja

Jagodni donavski valovi

Odpri galerijo
A+   A-
Sladico, ki marsikoga spremlja že od otroštva, si zaželimo takoj, ko dozorijo češnje, še bolje – višnje. Ponekod je na sporedu kar vse leto, saj se obnese tudi z vloženim sadjem. Zakaj pa ne bi uporabili jagod? Preplet okusov, kot sta čokoladni in vaniljev, se namreč popolno ujame s temi rdečimi zapeljivkami.


Sestavine


Biskvit

  • 4 jajca (velikosti M)

  • 200 g sladkorja

  • 70 g olja

  • 150 g kisle smetane

  • 2 žlici ruma

  • 260 g moke

  • vrečka pecilnega praška

  • ščepec soli

  • 2 žlici kakava

  • 1,5 dl mleka (za navlažitev)


Krema

  • 6 dl mleka

  • 2 zavitka praška za vaniljev puding

  • 70 g sladkorja

  • žlica ruma

  • 150 g masla sobne temperature


Čokoladni obliv

  • 150 g temne čokolade

  • 3 žlice olja


Priprava


1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Pekač (moj meri 31 x 24 cm) obložimo s papirjem za peko. Jagode operemo in jim odstranimo peclje.

2. Jajca s sladkorjem penasto stepemo z električnim mešalnikom, da trojno narastejo.

3. Mešalnik prestavimo na srednjo hitrost in postopoma dodajamo kislo smetano in olje, na koncu še rum.

4. V moko presejemo pecilni prašek in jo primešamo k jajčni masi. Lahko ročno ali na hitro kar z mešalnikom.

5. Malce več kot polovico testa razporedimo po pekaču. V preostanek vmešamo kakav ter enakomerno razporedimo po svetli plasti. Vanj »potunkamo« še jagode (naj vas ne skrbi, če jih testo ne prekrije, saj bo v pečici še zelo naraslo).

6. Pekač postavimo v pečico in pečemo 30–35 minut, dokler ne izvlečemo suhega zobotrebca.

7. Za kremo skuhamo puding po navodilih na embalaži, vendar s 70 g sladkorja. Prelijemo ga v skledo, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo, da se ohladi.

9. Ko je biskvit nared, ga pustimo na pultu, da se malce ohladi. Nato ga zvrnemo na desko ali ohlajevalno rešetko, odstranimo papir za peko in obrnemo nazaj v pekač. Navlažimo ga z mlekom.

10. Maslo stepemo, nato pa med mešanjem z ročnim mešalnikom po žlicah dodajamo še ohlajeni puding. Ko je krema homogena, jo namažemo na ohlajen biskvit. Postavimo v hladilnik, da se učvrsti (za 30–45 minut).

11. Čokolado raztopimo nad vodno kopeljo in ji primešamo olje. Počakamo, da se malce ohladi, nato jo prelijemo po kremi in enakomerno razmažemo. Ko se tudi čokolada malce učvrsti, z vilicami zarišemo valove in spet postavimo na hladno.

12. Pecivo narežemo na kocke in ga po želji okrasimo s svežimi jagodami in španskim bezgom, ki še vedno tako lepo cveti.
ni podpisa
ni podpisa
Namig: Pri rezanju nož pomočimo v vrelo vodo in ga po vsaki zarezi obrišemo s prtičkom.

Priporočamo tudi: Mateja Delakorda: nedeljske sladice so zdaj – knjiga

Deloindom.si: Tako bi moral biti urejen hladilnik
Datum Objave: 28.5.2023 ob 07:05

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.