Jagodni donavski valovi

Sladico, ki marsikoga spremlja že od otroštva, si zaželimo takoj, ko dozorijo češnje, še bolje – višnje. Ponekod je na sporedu kar vse leto, saj se obnese tudi z vloženim sadjem. Zakaj pa ne bi uporabili jagod? Preplet okusov, kot sta čokoladni in vaniljev, se namreč popolno ujame s temi rdečimi zapeljivkami.

Sestavine

Biskvit

  • 4 jajca (velikosti M)
  • 200 g sladkorja
  • 70 g olja
  • 150 g kisle smetane
  • 2 žlici ruma
  • 260 g moke
  • vrečka pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 2 žlici kakava
  • 1,5 dl mleka (za navlažitev)

Krema

  • 6 dl mleka
  • 2 zavitka praška za vaniljev puding
  • 70 g sladkorja
  • žlica ruma
  • 150 g masla sobne temperature

Čokoladni obliv

  • 150 g temne čokolade
  • 3 žlice olja

Priprava

1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Pekač (moj meri 31 x 24 cm) obložimo s papirjem za peko. Jagode operemo in jim odstranimo peclje.

2. Jajca s sladkorjem penasto stepemo z električnim mešalnikom, da trojno narastejo.

3. Mešalnik prestavimo na srednjo hitrost in postopoma dodajamo kislo smetano in olje, na koncu še rum.

4. V moko presejemo pecilni prašek in jo primešamo k jajčni masi. Lahko ročno ali na hitro kar z mešalnikom.

5. Malce več kot polovico testa razporedimo po pekaču. V preostanek vmešamo kakav ter enakomerno razporedimo po svetli plasti. Vanj »potunkamo« še jagode (naj vas ne skrbi, če jih testo ne prekrije, saj bo v pečici še zelo naraslo).

6. Pekač postavimo v pečico in pečemo 30–35 minut, dokler ne izvlečemo suhega zobotrebca.

7. Za kremo skuhamo puding po navodilih na embalaži, vendar s 70 g sladkorja. Prelijemo ga v skledo, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo, da se ohladi.

9. Ko je biskvit nared, ga pustimo na pultu, da se malce ohladi. Nato ga zvrnemo na desko ali ohlajevalno rešetko, odstranimo papir za peko in obrnemo nazaj v pekač. Navlažimo ga z mlekom.

10. Maslo stepemo, nato pa med mešanjem z ročnim mešalnikom po žlicah dodajamo še ohlajeni puding. Ko je krema homogena, jo namažemo na ohlajen biskvit. Postavimo v hladilnik, da se učvrsti (za 30–45 minut).

11. Čokolado raztopimo nad vodno kopeljo in ji primešamo olje. Počakamo, da se malce ohladi, nato jo prelijemo po kremi in enakomerno razmažemo. Ko se tudi čokolada malce učvrsti, z vilicami zarišemo valove in spet postavimo na hladno.

12. Pecivo narežemo na kocke in ga po želji okrasimo s svežimi jagodami in španskim bezgom, ki še vedno tako lepo cveti.

Namig: Pri rezanju nož pomočimo v vrelo vodo in ga po vsaki zarezi obrišemo s prtičkom.
Priporočamo tudi: Mateja Delakorda: nedeljske sladice so zdaj – knjiga
Deloindom.si: Tako bi moral biti urejen hladilnik
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana