Odprta Kuhinja

Jagodni džem z bezgom

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Ta džem imajo še posebej radi otroci. Jagode lahko nadomestimo s češnjami ali mešanico jagod in rabarbare, pikantnejšo noto pa dodamo z nekaj sveže naribanega ingverja ali popra.


Vsako leto se, zanesljivo kot sončni vzhod, skupaj s prvimi jagodami iz domačih logov pojavi neki nemir in vprašanje: je čas za kako marmelado? Recept za pokušino iz knjige Shranjevanje sadja.

Sestavine  • 1 kg jagod

  • 500 g želirnega sladkorja 2:1

  • sok 1 limone

  • 6 velikih kobulov bezgovih cvetov


Priprava


1. Bezgove cvetove temeljito pregledamo in čim bolj natančno ločimo od pecljev.

2. Jagode operemo, otrebimo, narežemo na koščke in jih po navodilu z vrečke sladkorja skupaj z limonovim sokom skuhamo do želiranja.

3. Kozarčke segrejemo in pripravimo tako, da so sterilni. Ko džem v loncu želira, v kozarčke razporedimo osmukane cvetove in prilijemo vrel džem. Zapremo in obrnemo na glavo, znova se morajo cvetki enakomerno razporediti po kozarčku.
Namig: Bezgovih cvetov nikoli ne peremo, ker bi oplaknili tudi cvetni prah in bi cvetje izgubilo velik del aromatičnosti. Ker pa v njih uživajo tudi žužki, je zares pametno vse pregledati s filigransko natančnostjo, sicer bo užitek manjši, če nas bo glodalo, kaj mažemo na kruh.

Fotografije in recepti iz knjige Shranjevanje sadja/Mona Lorenz

***


Avtorici sta Avstrijki, Marianne Obermair in Romana Schneider-Lenz, in zato opisujeta recepte in sestavine, ki so doma v tem našem srednjeevropskem prostoru. Čeprav receptov za marmelade ne manjka, je to tema, ki ljubitelje ustvarjanja v domači kuhinji vselej pritegne vsaj toliko, da ideje preletimo – potem pa, se zdi, smo vsi nagnjeni k temu, da naredimo tako, ko smo vajeni od nekdaj.

Zelo pomemben poudarek sta avtorici navedli v predgovoru in se sploh ne nanaša na ta ali oni recept, pač pa na nekaj veliko pomembnejšega: »Vloga konzerviranja hrane in shranjevanja se je spreminjala s časom in načinom življenja, pomanjkanjem prostora za shranjevanje ter zaradi drugih okoliščin. Velikih količin sadja z vrta nam ni več nujno treba predelati in shraniti v ozimnici. V novem trendu pripravljanja shrankov se srečujejo zabava pri ustvarjanju, skrivno hrepenenje po koščku neobremenjenega otroštva, koristno preživljanje prostega časa, naveličanost nad prisilnim porabništvom in dejstvo, da je domači izdelek okusnejši od vsakega industrijskega. Poleg tega je v vsakem domačem kozarcu vedno tudi delček povsem osebne skrbi za družino in prijatelje.« Bistvo povedano, mar ne?

Zbranih je okrog sto receptov zelo različnih žanrov: za najbolj razširjeno pripravo marmelad, želejev, džemov in mezg, pa tudi za shranke, na katere pomislimo redkeje: čatnije, gorčice s sadjem in vložnine, ki so sladko-kislega okusa. Tu so tudi aromatizirana žganja in sadni likerji, sadni kisi in sokovi, suho in glazirano sadje.

Knjiga nam je dala misliti, da je tudi neka marmelada lahko intimni upor proti temu, v kar nas pelje sodobno kolesje potrošništva.
Priporočamo še: Ocvrti bezgovi cvetovi, kot jih pripravi naša Jasmina (VIDEO)


Datum Objave: 1.6.2023 ob 06:06

Več iz te teme:

marmeladebezegjagodni džem

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.