Odprta Kuhinja

Juha iz gomoljne zelene in jabolka

Kremna juha iz gomoljne zelene in jabolka
Odpri galerijo
A+   A-
Poceni glavna sestavina, krasen in zaradi jabolka osvežilen okus, zaradi katerega se brbončice še bolj veselijo nadaljevanja.

Sestavine

  • 4 žlice oljčnega olja
  • 4 kiselkasta jabolka (granny smith)
  • 2 čebuli
  • steblo zelene
  • srednje velik gomolj zelene
  • nekaj vejic timijana
  • 2 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
  • 200 ml creme fraiche ali kisle smetane
  • nekaj listkov žajblja
  • nekaj popraženih lešnikov in nastrganega hrena, če je pri roki

Priprava

  1. Čebulo nasekljamo, steblo zelene narežemo na koščke in na dveh žlicah oljčnega olja pražimo na srednjem ognju kakih 10 minut, v tem času se bo oboje zmehčalo.
  2. Zelenin gomolj olupimo in očistimo, narežemo na kocke.
  3. Jabolka operemo, razrežemo na četrtine in odstranimo peščišča ter oboje dodamo v posodo k čebuli. Priložimo še timijan, po želji na vejici ali pa listke potrgamo. Pražimo 2–3 minute, nato zalijemo z jušno osnovo in na majhnem ognju kuhljamo približno pol ure, dokler se gomoljna zelena ne zmehča.
  4. Odstranimo z ognja in s paličnim mešalnikom zmeljemo, da je kremasta in brez koščkov, potem vmešamo polovico creme fraiche ali kisle smetane.
  5. Preostanek olja segrejemo v ponvi in na njem popražimo žajbljeve listke, da postanejo hrustljavi.
  6. Juho razdelimo v skodelice, dodamo žajbljeve liste, popražene lešnike in poškropimo z dobrim oljčnim oljem.

Recept: Neli Selan in Lea Sterle, naši šefinji testne kuhinje v centru Kult 316

Priporočamo še: Kruhki sv. Lucije, ki bodo vaša nova decembrska strast (VIDEO)

Datum Objave: 1.12.2023 ob 07:12

Več iz te teme:

božič in novo letojuhe in enolončnicezelena

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja