Juha iz gomoljne zelene in jabolka
Odpri galerijo
A+ A-
Poceni glavna sestavina, krasen in zaradi jabolka osvežilen okus, zaradi katerega se brbončice še bolj veselijo nadaljevanja.
Sestavine
- 4 žlice oljčnega olja
- 4 kiselkasta jabolka (granny smith)
- 2 čebuli
- steblo zelene
- srednje velik gomolj zelene
- nekaj vejic timijana
- 2 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
- 200 ml creme fraiche ali kisle smetane
- nekaj listkov žajblja
- nekaj popraženih lešnikov in nastrganega hrena, če je pri roki
Priprava
- Čebulo nasekljamo, steblo zelene narežemo na koščke in na dveh žlicah oljčnega olja pražimo na srednjem ognju kakih 10 minut, v tem času se bo oboje zmehčalo.
- Zelenin gomolj olupimo in očistimo, narežemo na kocke.
- Jabolka operemo, razrežemo na četrtine in odstranimo peščišča ter oboje dodamo v posodo k čebuli. Priložimo še timijan, po želji na vejici ali pa listke potrgamo. Pražimo 2–3 minute, nato zalijemo z jušno osnovo in na majhnem ognju kuhljamo približno pol ure, dokler se gomoljna zelena ne zmehča.
- Odstranimo z ognja in s paličnim mešalnikom zmeljemo, da je kremasta in brez koščkov, potem vmešamo polovico creme fraiche ali kisle smetane.
- Preostanek olja segrejemo v ponvi in na njem popražimo žajbljeve listke, da postanejo hrustljavi.
- Juho razdelimo v skodelice, dodamo žajbljeve liste, popražene lešnike in poškropimo z dobrim oljčnim oljem.
Recept: Neli Selan in Lea Sterle, naši šefinji testne kuhinje v centru Kult 316
Priporočamo še: Kruhki sv. Lucije, ki bodo vaša nova decembrska strast (VIDEO)
Datum Objave: 1.12.2023 ob 07:12