Jušni rezanci po babičinem receptu
Odpri galerijo
A+ A-
Postopek priprave je zapisala štajerska zbirateljica starih receptov Urška Šobak.
Jušni rezanci
- 300 g moke
- 3 jajca
- po potrebi malo vode
Priprava
1. V moko ubijemo jajca in dobro premešamo, da dobimo homogeno testo, pokrito ga pustimo počivati približno dve uri. Če med mešanjem ugotovimo, da je testo presuho, lahko dodamo malo vode.
2. Dodajamo po kapljicah, saj se lahko hitro zgodi, da je premokro. Ko je testo pripravljeno, ga z valjarjem ali s strojčkom za testenine razvaljamo na 10–15 cm široke trakove. Debelina je odvisna od naših želja. Jaz imam raje tanjše rezance, nekateri imajo raje debelejše.
3. Trakovi naj se sušijo na zraku, vendar samo toliko, da niso več lepljivi, ko jih želimo narezati na rezance. Ko so trakovi ravno prav suhi, jih spustimo skozi nastavek za rezance na strojčku za testenine ali jih narežemo z dobrim nožem. Če se bomo tega lotili z nožem, bo najbolj enostavno, če posamezni trak zvijemo v polžka in nato z ostrim nožem na tanko narežemo jušne rezance.
Priporočamo še: Urška Šobak: kulinarična raziskovalka, ki pred pozabo rešuje recepte naših babic
Naslovna fotografija: Urška Šobak
Datum Objave: 9.10.2023 ob 07:10