Odprta Kuhinja

Jušni rezanci po babičinem receptu

Odpri galerijo
A+   A-
Postopek priprave je zapisala štajerska zbirateljica starih receptov Urška Šobak.


Eden mojih prvih spominov na kuhanje je ta: z bratom sediva v babičini kuhinji. Ona na mizo položi veliko leseno desko, tu so še jajca, moka in malo soli. Zamesi testo za jušne rezance, nudlčke. Testo je treba dobro zgnesti, in tu se v delo vključiva z bratom, saj nama da vsakemu košček testa, da ga kot plastelin obdelujeva na leseni deski za pripravo testenin. Potem babica vse dele testa združi v enega, ga razvalja, pomoka, zavije kot palačinko in z nožem razreže: če so bili kosi debelejši, je pripravila glavno jed, tanjše je zakuhala v juho.

Jušni rezanci  • 300 g moke

  • 3 jajca

  • po potrebi malo vode


Priprava


1. V moko ubijemo jajca in dobro premešamo, da dobimo homogeno testo, pokrito ga pustimo počivati približno dve uri. Če med mešanjem ugotovimo, da je testo presuho, lahko dodamo malo vode.

2. Dodajamo po kapljicah, saj se lahko hitro zgodi, da je premokro. Ko je testo pripravljeno, ga z valjarjem ali s strojčkom za testenine razvaljamo na 10–15 cm široke trakove. Debelina je odvisna od naših želja. Jaz imam raje tanjše rezance, nekateri imajo raje debelejše.

3. Trakovi naj se sušijo na zraku, vendar samo toliko, da niso več lepljivi, ko jih želimo narezati na rezance. Ko so trakovi ravno prav suhi, jih spustimo skozi nastavek za rezance na strojčku za testenine ali jih narežemo z dobrim nožem. Če se bomo tega lotili z nožem, bo najbolj enostavno, če posamezni trak zvijemo v polžka in nato z ostrim nožem na tanko narežemo jušne rezance.
Priporočamo še: Urška Šobak: kulinarična raziskovalka, ki pred pozabo rešuje recepte naših babic

Naslovna fotografija: Urška Šobak
Datum Objave: 9.10.2023 ob 07:10

Več iz te teme:

juhe in enolončnicedomači rezancijušni rezanci

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja