Kako naredimo domači kajmak (in hitri trik za ponarejeno različico)

Kaj potrebujemo za domači kajmak?
Če želimo, da naš kajmak res zadiši po domačem, potrebujemo samo tri sestavine: mastno mleko, kislo smetano in ščepec časa (oziroma soli). Mi najraje uporabimo:
- 2 litra polnomastnega, nehomogeniziranega mleka (če dobimo pravo domače mleko še toliko bolje!);
- 200–300 ml kisle smetane z visoko vsebnostjo maščobe (vsaj 25 %);
- malo soli.
Lahko pa dodamo tudi žličko jogurta ali kanček pinjenca, ki nam bosta pomagala pri fermentaciji.
Kako naredimo kajmak?
- Mleko počasi segrejemo do vrenja. Ko začne rahlo kipeti, zmanjšamo temperaturo in pustimo, da nežno vre še kakšnih 10 do 15 minut. Na vrhu se bo naredila mastna kožica – bodoči kajmak.
- Z žlico previdno pobiramo kožico s površine. Pri tem koraku je pomembno, da mleka ne mešamo ampak previdno s površine poberemo masleno plast in jo damo v nizko posodo ali steklen kozarec.
- Vsak sloj rahlo posolimo in pustimo, da se ohladi. Če pripravljamo večjo količino, lahko mleko dlje časa kuhamo in sloje nalagamo enega na drugega.
- Pustimo, da kajmak dozori. Pokrit naj stoji v hladilniku 2 do 3 dni, še bolje pa je, če ga pustimo počivati kakšen teden. V tem času se bo namreč razvil tisti rahlo fermentiran okus, ki ga vsi obožujemo.
Kaj pa, če nimamo časa ali mleka – in se nam toži po kajmaku?
Vsak se je pred piknikom že kdaj znašel v godlji: v trgovini nismo našli pravega kajmaka, za pripravo domačega pa nam je zmanjkalo časa. Za vse takšne primere smo našli nekaj hitrih rešitev, ki sicer ne bodo čudežno pričarale tistega pravega kajmaka v petih minutah, bodo pa ponudile okusne alternative, s katerimi bomo očarali goste.
Rešitev #1: Hitri »kajmak« iz masla in kisle smetane
- 200 g masla (sobne temperature)
- 200 g kisle smetane (mastne!)
- malo soli
Maslo zmešamo, dodamo smetano in sol, premešamo v enotno zmes in pustimo v hladilniku uro ali dve. Odličen je na kruhu ali kot priloga pečenemu mesu.
Rešitev #2: Rikota in kisla smetana
- 150 g rikote
- 100 ml kisle smetane
- malo soli
Premešamo v gladko kremo in voilà – ustvarili smo lahek, a zelo uporaben približek kajmaka.
Mali triki velikih mojstrov
- Ko se priprave kajmaka lotevamo doma, bodimo pozorni, da je mleko čim bolj mastno. Če imamo domače – jackpot!
- Kisla smetana naj bo gosta in brez dodatkov.
- Kajmaka med zorjenjem ne zapirajmo hermetično in ga raje pustimo dihati.
- Če kajmak med pripravo postane preveč zrnast, ga lahko uporabimo kot nadev za pite, podlago za omake ali kot kremo za peko.
Domači kajmak ni zgolj recept – je mali kulinarični ritual, ki, ko ga naredimo sami, postane nekaj posebnega. Postane lahko okus spomina, občutek zmage in mazljiv kos sreče. Zato naslednjič, ko kdo vpraša, kdo je prinesel ta pravi kajmak, lahko z nasmehom rečemo: »Mi. In še ga bomo.«
Priporočamo še: TOP recepti za meso na žaru