Odprta Kuhinja

Kako naredimo domači kajmak (in hitri trik za ponarejeno različico)

Kajmak lahko naredimo doma (Foto: MladenovicGetty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Priznajmo si – ni čevapčičev, pleskavice ali vroče lepinje brez pravega, mastnega, domačega kajmaka. Tistega, ki ga z veseljem namažemo na kruh in ga zraven malo požvečimo. Ali ste vedeli, da si ga lahko z malo dobre volje in kančkom potrpljenja naredimo kar sami doma?

Kaj potrebujemo za domači kajmak?

Če želimo, da naš kajmak res zadiši po domačem, potrebujemo samo tri sestavine: mastno mleko, kislo smetano in ščepec časa (oziroma soli). Mi najraje uporabimo:

  • 2 litra polnomastnega, nehomogeniziranega mleka (če dobimo pravo domače mleko še toliko bolje!);
  • 200–300 ml kisle smetane z visoko vsebnostjo maščobe (vsaj 25 %);
  • malo soli.

Lahko pa dodamo tudi žličko jogurta ali kanček pinjenca, ki nam bosta pomagala pri fermentaciji.

Kako naredimo kajmak?

  1. Mleko počasi segrejemo do vrenja. Ko začne rahlo kipeti, zmanjšamo temperaturo in pustimo, da nežno vre še kakšnih 10 do 15 minut. Na vrhu se bo naredila mastna kožica – bodoči kajmak.
  2. Z žlico previdno pobiramo kožico s površine. Pri tem koraku je pomembno, da mleka ne mešamo ampak previdno s površine poberemo masleno plast in jo damo v nizko posodo ali steklen kozarec.
  3. Vsak sloj rahlo posolimo in pustimo, da se ohladi. Če pripravljamo večjo količino, lahko mleko dlje časa kuhamo in sloje nalagamo enega na drugega.
  4. Pustimo, da kajmak dozori. Pokrit naj stoji v hladilniku 2 do 3 dni, še bolje pa je, če ga pustimo počivati kakšen teden. V tem času se bo namreč razvil tisti rahlo fermentiran okus, ki ga vsi obožujemo.

image_alt
Piknik kruh s kajmakom in zelišči (VIDEO)

Kaj pa, če nimamo časa ali mleka – in se nam toži po kajmaku?

Vsak se je pred piknikom že kdaj znašel v godlji: v trgovini nismo našli pravega kajmaka, za pripravo domačega pa nam je zmanjkalo časa. Za vse takšne primere smo našli nekaj hitrih rešitev, ki sicer ne bodo čudežno pričarale tistega pravega kajmaka v petih minutah, bodo pa ponudile okusne alternative, s katerimi bomo očarali goste.

Rešitev #1: Hitri »kajmak« iz masla in kisle smetane

  • 200 g masla (sobne temperature)
  • 200 g kisle smetane (mastne!)
  • malo soli

Maslo zmešamo, dodamo smetano in sol, premešamo v enotno zmes in pustimo v hladilniku uro ali dve. Odličen je na kruhu ali kot priloga pečenemu mesu.

Rešitev #2: Rikota in kisla smetana

  • 150 g rikote
  • 100 ml kisle smetane
  • malo soli

Premešamo v gladko kremo in voilà – ustvarili smo lahek, a zelo uporaben približek kajmaka.

Mali triki velikih mojstrov

  • Ko se priprave kajmaka lotevamo doma, bodimo pozorni, da je mleko čim bolj mastno. Če imamo domače – jackpot!
  •  Kisla smetana naj bo gosta in brez dodatkov.
  • Kajmaka med zorjenjem ne zapirajmo hermetično in ga raje pustimo dihati.
  • Če kajmak med pripravo postane preveč zrnast, ga lahko uporabimo kot nadev za pite, podlago za omake ali kot kremo za peko.

Domači kajmak ni zgolj recept – je mali kulinarični ritual, ki, ko ga naredimo sami, postane nekaj posebnega. Postane lahko okus spomina, občutek zmage in mazljiv kos sreče. Zato naslednjič, ko kdo vpraša, kdo je prinesel ta pravi kajmak, lahko z nasmehom rečemo: »Mi. In še ga bomo.«

Priporočamo še: TOP recepti za meso na žaru

Datum Objave: 2.5.2025 ob 08:05

Več iz te teme:

kajmakpiknikprilogažar

Naročite se na e-novice:

Kaja Berlot
Kaja BerlotVestna ustvarjalka besedno začinjenih misli z zvezdicami, kuharica, ki recepte bere zgolj kot predloge, in strastna ljubiteljica solat v vseh mogočih (in nemogočih) kombinacijah. Če bi bila zelenjava, bi bila verjetno rukola – rahlo pikantna, polna karakterja in vedno zanimiva.