Kako naredimo pico z drožmi

Takšno testo je lažje prebavljivo in veliko bolj okusno.

Vsakega, ki ima svoje droži in peče kruh, kdaj zamika tudi pica. Treba je vedeti, da domače pice iz električne pečice v kuhinji niso nikoli takšne kot tiste iz picerije. Temperatura ni dovolj visoka, vlažnosti ne moremo nadzirati, podlaga ni prava. Če to upoštevamo vnaprej, je vsaka domača pica dobra, še posebno tista z drožmi, ker je testo zaradi dolge fermentacije lažje prebavljivo.

Inspiracija: Picerija Kralj Matjaž

Tako pripravljajo testo tudi v pred kratkim odprti piceriji Kralj Matjaž v Novem mestu. Ugnetejo ga iz štirih vrst moke, mlete po starinsko na kamen. Vse imajo ekološki certifikat, kar tri so lokalne, dolenjske, spodbudno in pohvalno. Najprej vzhaja dve uri pri sobni temperaturi in nato še 24–48 ur v hladilniku. Nato gre pica v peč. No, še prej jo obložijo. Tam sem našla dobro vegansko pico s kremo iz belega fižola, pestom in rukolo. Izvirno, brez nadomestkov sira. Uporabila sem jo kot inspiracijo za današnji recept.

Vedno se razveselim omenjanja Kralja Matjaža. Ne vem, kako lahko ob vsem tem, kar se v naših krajih dogaja, mirno spi pod tisto goro. Govori se, da se mu mora brada devetkrat oviti okrog mize, preden bo zazehal in nas prišel rešit s svojimi vitezi. No, upanje ostaja. Picerija z njegovim imenom je sodobno opremljen lokal z lepim izborom pivskih etiket. Tam so ustekleničeni dobra vila, dolga brada in vitez teme. Po želji lahko k pici postrežejo tudi kozarec cvička, kar je prav gotovo edinstvena ponudba.

Pravijo, da je dobra pica tam, kjer so dobri ljudje. Bo že držalo.

Pica z drožmi in belim fižolom

Testo

  • 150 g bele moke
  • 150 g polnozrnate moke
  • žlica droži
  • žlička soli
  • približno 150 ml vode
  • žlička sladkorja

Za povrh

  • paradižnikova omaka iz ozimnice
  • bučka in jajčevec
  • sol in poper
  • mleti čili
  • 100 g kuhanega belega fižola
  • žlička kvasovih kosmičev
  • sveža bazilika
  • malo pinjol
  • rukola
  • oljčno olje
  • sol

Priprava

1. Žlico droži, 50 g bele moke in 50 ml vode zmešate v nastavek. Pustite, da vzhaja, kar običajno traja več ur, odvisno od temperature prostora.

2. Ko se količina nastavka približno podvoji, dodate preostalo moko, sol, sladkor in vodo. Ugnetete testo, ki ne sme biti ne premokro ne pretrdo, ampak ravno prav elastično. Posebnost peke z drožmi je, da potem, ko se sestavine povežejo, testa ne gnetete več. Pustite, da počasi vzhaja oziroma fermentira, vmes ga občasno raztegnete in zapognete v želeno obliko. Pazite, da se pri raztezanju ne pretrga.

3. Po nekaj urah je testo pripravljeno za oblikovanje. Razvaljate ga v velikost pekača za pico. Rezine bučk in jajčevca dobro namažete z oljem in na hitro opečete, najlažje v toasterju.

4. Fižol zmiksate s soljo, poprom, kvasovimi kosmiči in oljem v gosto gladko kremo.

5. Razvaljano testo tanko premažete s paradižnikovo omako, obložite z rezinami jajčevcev in bučk ter spečete.

6. V majhnem blenderju zmeljete baziliko, pinjole, sol, oljčno olje in malo rukole v pesto. Vročo pico obložite s kremo iz belega fižola, pestom in rukolo.

Priporočamo še: Poenostavljen štrudelj v modelu za mafine
Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed