Odprta Kuhinja

Kako naredimo sirnico (VIDEO)

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Doma pripravljena sirnica je zanesljivo najboljša ... mehka in sočna znotraj, hrustljava zunaj in prijetno slanega okusa.


Sirnica oziroma bosanska pita s skuto, ki ji Slovenci radi rečemo kar burek – čeprav praviloma to ime nosi le pita z mesnim nadevom –, je nedvomno zelo priljubljena jed.

Avtentičen recept je kljub temu kar težko dobiti, saj prave bosanske mojstrice svoje pite pripravljajo na pamet oziroma po občutku, vsaka malo po svoje, recept pa prenašajo iz roda v rod.

Največja skrivnost je v doma pripravljenem vlečenem testu, imenovanem jufka, prav tako pa so zelo pomembne kakovostne sestavine, predvsem skuta. Priporočam uporabo kakšne domače, od lokalnega kmeta, obvezno pa mora biti polnomastna. Tovrstne kupljene pite so pogost precej mastne ali preveč slane, zato je doma pripravljena sirnica zanesljivo najboljša ... mehka in sočna znotraj, hrustljava zunaj in prijetno slanega okusa.

Sirnica


Za pekač premera 26 do 28 cm.

  • vlečeno testo, ki ga pripravite tako


Nadev

  • 500 g polnomastne nepasirane skute

  • 3 žlice kisle smetane

  • jajce

  • 1,5 žličke soli


Preliv

  • 100 ml vroče tekočine (mleko + voda + ščepec soli)

  • žlica masla za premaz


Priprava


1. Pečico ogrejemo na 220 stopinj.

2. Pripravimo vlečeno testo kot v tem našem video prispevku.

3. Nadev: v posodi zmešamo skuto, kislo smetano, jajce in sol, premešamo in razdelimo na 4 enake dele ter postavimo na stran.

4. Pripravimo delovno površino: bombažni prt razgrnemo in ga na rahlo pomokamo. Prvo kepo testa razvaljamo v podolgovat krog oziroma pravokotnik in na tanko premažemo z oljem.

5. Nato testo z rokami previdno razvlečemo, da je res tanko in skozenj lahko vidimo (najlažje raztegujemo z zgornjim delom dlani, robove pa z rahlo naoljenimi blazinicami prstov), in prerežemo na pol, po daljši stranici. Če se nam zdi zelo suho, ga lahko še enkrat na tanko premažemo z oljem.

6. Nadev naložimo po kupčkih, 2–3 centimetre od roba oziroma po celotni dolžini daljšega roba.

7. Nato nenadevani (spodnji) del testa zapognemo čez nadev, z rokami testo malce »zarolamo« v štrukelj, nato pa s prtom štrukelj zvijemo do konca. Končke testa lahko odrežemo, da nimamo debelih delov.

8. Pekač namastimo in pripravljeni štrukelj zavijamo v polža od sredine navzven.

9. Enako ponovimo še s preostalim testom.

10. Pečemo na spodnji rešetki pečice, in sicer nekako 35–40 minut, dokler ni sirnica po vrhu zlato rjavo zapečena, nato pa jo prelijemo s polivko iz mleka, vode in soli ter postavimo nazaj v pečico še za kakšno minutko, da se tekočina vpije.

11. Pečeno sirnico premažemo z maslom in ohladimo.
Priporočamo še: Jesenski hit: golaž iz lisičk in kruhovi cmoki

Fotografije in video: Sonja Ravbar
Datum Objave: 5.10.2022 ob 09:10

Več iz te teme:

videoskutaburekvlečeno testosirnica

Naročite se na e-novice:

Jasmina Pirnar Krope
Jasmina Pirnar KropeDružina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!