Kako naredimo velikonočni kruhov venec

Praznični kruh ali, kot se je včasih reklo – boljši mlečni kruh, ki ga najraje pripravljam za veliko noč, je pletenica, spletena v venček.

Osnova za kruhov venec je mlečno testo, pri katerem izpustim uporabo ruma, lupinico limone in vaniljo, saj imamo te dni na mizi že vrsto drugih bogatih kvašenih dobrot, kot sta potica in pehtranovi zajčki. Ker ni tako zelo odišavljen, se odlično ujame s šunko, hrenom in kuhanimi jajčki. Z njim je naša velikonočna miza še toliko bolj lepa, praznična in vesela.

Velikonočni kruhov venec

  • 800 g gladke moke
  • 4 dl mleka (mlačnega)
  • 75 g sladkorja (približno 6 žlic)
  • 10 g suhega kvasa ali 35 g svežega kvasa
  • 2 jajci
  • 40 g stopljenega masla ali olja (približno 4 žlice)
  • 15 g soli

Ostale sestavine

  • 4 kuhana jajca (za peko) + 4 kuhana jajca
  • jajce zmešano z žlico vode ali mleka (za premaz)

Priprava

1. Moko presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno mleko, dodamo sladkor in kvas. Počakamo približno 10 min, da se kvas aktivira, kar pomeni, da se na površini postopoma začnejo pojavljati mehurčki.

2. Ob strani v moko dodamo še sol in preostale sestavine.

3. Testo z aparatom gnetemo 8 minut, da postane gladko, prožno in na otip malce lepljivo.

4. Posodo s testom pokrijemo in pustimo stati približno 1 uro, da vzhaja za še enkrat toliko.

5. Vzhajano testo na rahlo pomokani površini razdelimo na tri enake dele. Vsak del testa z rokami razvaljamo v svaljke, dolge približno 80 cm.

6. Vse tri dolge svaljke stisnemo v zgornjem delu in jih začnemo prepletati v kito.

7. Pletenico povežemo v krog oziroma venček in jo položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, ter vanjo poljubno potisnemo kuhana jajca oziroma pisanice (jajca je treba kar dobro potisniti v testo, da med peko ne padejo ven).

8. Venček s pisanicami pokrijemo s krpo in pustimo še malce vzhajati (približno 20 minut).

9. Pečico vključimo na 200 stopinj.

10. Pletenico premažemo z rumenjakom, zmešanim z mlekom ali vodo.

11. Pečemo 20 do 30 minut, dokler skorjica ni svetlo rjavo zapečena.

Namigi
Ko je venček pečen in ga vzamemo iz pečice, ga pustimo še kakšnih pet minut v pekaču, nato pa ga preložimo na rešetko in ga popolnoma ohladimo.
Jajca, ki so se pekla z venčkom, odstranimo in jih zavržemo ter vstavimo druga, sveže kuhana jajca, ki jih okrasimo s cvetjem.
Svetel sijaj skorjice: celo jajce zmešamo z žlico vode ali mleka ter z njim pred peko premažemo venček.
Temnejši sijaj skorjice: samo rumenjak zmešamo z žlico vode ali mleka ter z njim pred peko premažemo venček (takšen premaz sem uporabila jaz, zato je skorjica na slikah temnejša). Ta premaz venčku sicer doda lepo rjavo zapečeno skorjico, se pa tudi okuša. Zato vsem tistim, ki ne marate okusa po jajcih, priporočam, da raje uporabite premaz iz celega jajca.
Na Onaplus.si preverite: Velikonočni recept za prav posebne piškote, ki jih morate poskusiti

Fotografije: Nina Roydo

Jasmina Pirnar Krope

Družina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!

Objava še nima komentarja.

Comments are closed