Kako pripraviti najboljši kostanjev pire

Te dni se vse vrti okoli kostanja.

Letos nas narava razvaja s polnimi žaklji kostanja, ki ga je seveda najbolje pojesti pečenega, pripravimo pa ga lahko tudi na tisoče drugih načinov. Če ga imate radi, boste gotovo navdušeni, ko ga boste inovativno vključili v vaše kosilo.

Kostanjev pire je lahko odlična slana priloga ali pa božanska jesenska sladica. Kako pripraviti enega in drugega, preverite v spodnjih dveh receptih.

Krompirjev pire s kostanjem

Sestavine

– 250 gramov kostanja
– 1 čajna žlička soli
– 4 veliki krompirji
– 100 mililitrov sladke smetane
– 3 velike žlice masla
– muškatni orešček

Priprava

1. Kostanj stresite v lonec z vodo in zavrite. Dodajte krompir in kuhajte, dokler krompir ni mehak.

2. Odcedite in olupite kostanje ter jih skupaj s krompirjem stresite v posebno skledo. Dobro pretlačite, dodajte smetano, maslo in začimbe.

Sladek kostanjev pire

Sestavine

– dve veliki skodelici olupljenega kuhanega kostanja
– 150 mililitrov mleka
– 50 mililitrov vode
– žlica vanilinega ekstrakta
– 1 velika žlica rjavega sladkorja

Priprava

1. V kozici zmešajte kostanj, mleko in vodo ter kuhajte dobrih 20 minut, da tekočina skoraj izpari. Pazite, da kuhate pri nizki temperaturi, da se mleko ne prismodi.

2. Odstavite, dodajte sladkor in vaniljo. Dobro pretlačite, pomagate si lahko tudi s paličnim mešalnikom. Postrezite s stepeno smetano ali kepico sladoleda.

Dober tek!

Poizkusite še: Kostanjevo-bučna juha

Fotografija: Pixabay

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed