Odprta Kuhinja

Kako si sami izdelamo pecilni prašek?

Odpri galerijo
A+   A-
Dobro je vedeti, da ne potrebujemo kemijskega laboratorija.Vsi se kdaj znajdemo v situaciji, ko dobimo pekovski napad, a ravno takrat kot pribito nimamo ene od ključnih sestavin. Pecilni prašek ima pretečen rok uporabe, je predolgo odprt ali pa ga sploh ne najdemo. Če je pri roki soda bikarbona in vinski kamen, lahko zagato rešimo na povsem enostaven način.

Nekateri prašek enakovredno zamenjajo s sodo bikarbono, a to ni najboljša poteza, saj učinkujeta povsem različno. Soda reagira s kislino, zato jo dodajamo receptom, ki vsebujejo limono, ali recimo pinjenec, celo med. To pomeni, da nam piškoti ali kolački, ki vsebujejo nevtralne sestavine, na primer mleko, enostavno ne bodo narastli. Prav tako bodo jedi s sodo (sploh, če je boste dodali preveč) kaj hitro bolj slanega ali grenkega okusa. Po drugi strani pa pecilni prašek že vsebuje kislino in ima prijetnejši okus, z njim pa bo testo bolj narastlo, med tem ko se bo s sodo bikarbono bolj razširilo in bilo bolj hrustljavo in porjavelo. Obstajajo pa recepti, ki v primerih, ko je hkrati potrebna nevtralizacija kisline in dodatna pomoč, da bo testo narastlo, vsebujejo obe sredstvi.

Za žličko pecilnega praška potrebujemo

- 1 žličko sode bikarbone
- 2 žlički vinskega kamna
- 1 žlička škroba

Vse sestavine dobro premešamo. Če bomo prašek potrebovali takoj, lahko škrob izpustimo, kajti tega se doda le zato, da se v prašku ne naredijo grudice. Tako pripravljen pecilni prašek se lahko hrani v neprodušni posodi, ko pa ne boste prepričani, ali je še delujoč, ga žličko stresite v pol skodelice vroče vode in pomešajte. Če se bodo pojavili mehurčki, bo tudi vaše pecivo uspelo.

Naslovna fotogradija: Thinsktock

Preberite še: Koraki do domačega kvasa za popolne hlebčke kruha


 
Datum Objave: 29.10.2017 ob 07:10

Več iz te teme:

kvassoda bikarbonapecilni prašekvinski kamen

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.